IZVEDBA KOJA SE DIRA

koncept: Zrinka Šimičić Mihanović
autorice: Zrinka Šimičić Mihanović i Marina Bauer
izvođači i sustvaratelji: Viktoria Bubalo, Iva Hladnik, Sven Jakir, Zvonimir Kvesić, Tea Maršanić, Ivana Pavlović i Vladimira Šančić

Izvedba koja se dira druga je epizoda u seriji radova Što nastaje?. Ova izvedba/ izložba poziva na zajedničko kretanje koje ne vjeruje u jasnu granicu između prakse i izvedbe, onih koji izvode, onoga što je izloženo i onih koji promatraju. Svi su u njoj istodobno sudionici i svjedoci događanja te dijele odgovornost za doživljeno i viđeno. Rad polazi od iskustva dodira i pokreta kao temelja učenja o svijetu i uspostavljanja odnosa.

Izvedba koja se dira vodi okupljene kroz šest postaja – ‘Pristajanje’, ‘Vodiči za pokretanje’, ‘Otoci za bosonoge’, ‘Koreografija dodirom’, ‘Zatvorenih očiju’ i ‘Oblikuj se’ – na različite načine pozivajući na gibanje i osluškivanje, izvana prema unutra ili iznutra prema van.

Ulaskom u prostor izvedbe posjetitelji postaju njenim dijelom. Trajanje određuju sami. Svaku postaju mogu posjetiti više puta.

Marina Bauer vizualna je umjetnica koja se u svom radu bavi istraživanjem taktilnosti i kinestetičkog doživljaja skulpture i prostora. Zrinka Šimičić Mihanović plesna je umjetnica koja posljednjih dvadesetak godina istražuje somatski pokret kroz različite pristupe i prakse, a njezin autorski rad u velikoj mjeri nadahnut je somatskim iskustvom. Susret ove dvije umjetnice, u sklopu projekta Start’19 Sculpture Network, otvorio je niz zanimljivih pitanja i želju za njihovom elaboracijom kroz daljnju suradnju. Ona donosi zajedničko, intermedijalno promišljanje pokreta i dodira kao osnove za učenje i uspostavljanje međusobne povezanosti, kao i veze s okolišem kojeg smo dio, afirmirajući interes za ekologiju, dijeljenje odgovornosti i kolektivnu koreografiju. 

Rad Izvedba koja se dira ušao je u selekciju XIV. trijenala hrvatskog kiparstva te je nagrađen jednom od tri jednakovrijedne nagrade Trijenala.

Izvedbe:
17. lipnja 2023., dvorište Studentskog centra, Zagreb 
5. i 9. srpnja 2022., Doma HDLU, Trg žrtava fašizma, XIV. Trijenale hrvatskog kiparstva
21. / 22.  i  28. / 29. rujna 2019. od 12.00 do 14.00 sati
dvorište Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Jabukovac 10 

Produkcija: Multimedijalna koliba
Projekt je realiziran u suradnji s Nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a uz podršku Grada Zagreba i Ministartsva kulture Republike Hrvatske.

Za pomoć u realizaciji rada posebno hvala: Josipi Bubaš, Ani Jelušić, Lani Hosni, Ivani Ognjanovac, Hani Lukas-Midžić i svim sudionicima 1. izvedbenog susreta u MSU, čije su sudjelovanje i iskustva doprinijeli razvoju ovog projekta, Igoru Čabraji, Barbari Bourek, Jeleni Kovačev, Lovri Matijeviću, Toniju Vidanu, Dubravku Mihanoviću i publici koja zajedno s nama stvara ovaj rad.

Autori fotografija: Jasenko Rasol, Lara Varat