Zrinka Šimičić Mihanović

Zrinka Šimičić Mihanović je samostalna plesna umjetnica, koreografkinja, izvođačica i plesna pedagoginja. Od 2005. školuje se kroz niz međunarodnih programa na području somatike te stečena znanja primjenjuje u svom autorskom jednako kao i u pedagoškom radu. 2008. u Italiji je završila program IDME (Infant Developmental Movement Education) a 2015. u Francuskoj SME (Somatic Movement Education), oba cerificirana programa Škole za Body-Mind Centering ®. Završavanjem edukacije iz Labanove analize pokreta / LMA (Laban Movement Analisis) kroz program Laban/Bartenieff & Somatic Studies International, 2017. postaje certificirana analitičarka pokreta i somatska praktičarka (CMA – SP).

Osim spomenutih programa, Zrinka je u Zagrebu završila dvije godine studija psihoterapije kroz pokret i ples te je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala Povijest umjetnosti i Francuski jezik i književnost.

Kao plesačica surađivala je s domaćim i inozemnim autorima (Irma Omerzo, Aleksandra Janeva Imfeld, BADco., Igor Grubić, Mié Coquempot, Cie Des Prairies, Denis Tricot i drugi). Autorica je i koautorica predstava i radova in situ: Izvedba koja se dira (2019.) cruel, cruel nature (2018.), Nestajanja (2016.), Ja pa ti pa mi: Stranci (2016.) i Sadi gradi (2018.), a2 (28. Muzički biennale Zagreb, 2015.), Indigo (2014.), Po stepenicama, kroz prozor, iza vrata (2013.), Pokret Mislim Okret (2013.), Trag/Trace/Spur (2012.), Titraji (2012.), 7 tišina za 7 dana (2011.),  Moveranje (2009.), Sobe (2007.), U prolazu (2003.).  Od 2001. do 2003. bila je članica Zagrebačkog plesnog ansamba.

Važno mjesto u njezinom radu ima suradnja s likovnim umjetnicima, počevši od suradnje s kiparom Denis Tricotom, preko sudjelovanja u projektima drugih autora koji su se bavili odnosom plesa i likovnosti, do autorskih radova u kojima surađuje s multimedijalnom umjetnicom Martinom Mezak, autoricom animiranih filmova Michaelom Müller te vizualnim umjetnicama Tonkom Maleković i Marinom Bauer. Zanima je i odnos zvuka/glazbe i plesa. Surađuje s glazbenicima: Bornom Šercarom (U prolazu), Svenom Pavlovićem (Moveranje i Titraji), Dinom Brazzodurom (7 tišina za 7 dana), Fa Ventilatom (Trag/Trace/Spur i Po stepenicama,…), Tiborom Sziroviczom (a 2), Rokom Crnićem (Nestajanja) i Adamom Semijalcem (cruel, cruel nature).

Suorganizatorica je međunarodnog festivala improvizacije Improspekcije, pokrenutog 2007. i 2014. nagrađenog nagradom Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, suosnivačica je i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Multimedijalna koliba te voditeljica međunarodnog projekta u nastajanja SomaHut. Dobitnica je stipendije danceWEB2006.  Trenutno je zaposlena kao asistentica je  na Odsjeku plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gdje predaje Iskustvenu anatomiju i Analizu pokreta po Labanu.

Kontakt: zrinka.simicic@gmail.com