CRUEL, CRUEL NATURE

koncept, koreografija i izvedba: zrinka šimičić mihanović
koreografija i izvedba: lana hosni
video i svjetlo: martina mezak
glazba: adam semijalac

“nevina i blagotvorna”, reći će thoreau, priroda “suosjeća s našom vrstom”. dok vjetar kod p. j. harvey šapuće: “cruel nature has won again…” priroda čovjeka i priroda prema čovjeku, suosjećajna je i okrutna, razara (i samu sebe) i ponovno stvara.  buja i isušuje, utišava i zaogrće, nastaje i nestaje. pobjeđuje. nije ni dobra ni loša, sretna ni nesretna, blaga ni surova, nema početak ni kraj. stalan joj je tek pokret, promjena. obnavljanje, u svemu, stalno. pokret je taj koji se opire i govori da se smrt nastavlja u život. ako je priroda ta koja pobjeđuje, a dio smo joj, u svom pulsiranju, i mi smo pobjednici. dijete spava, diše, nosnice mu se se šire: u tom pokretu sjaji sreća trenutka. krhkost. strah. nježnost. snaga. cruel, cruel nature.

Ova predstava Multimedijalne kolibe nastala je kao odgovor autorica i autora, okupljenih na poziv plesne umjetnice Zrinke Šimičić Mihanović, na temu otpornosti i obnavljanja koje nalazimo u svakom dahu, svakom pokretu, u nama samima i oko nas. Za autoricu koncepta ova tema proizašla je iz višegodišnjeg bavljenja pokretom kroz somatski pristup te osobnog iskustva gubitka i obnavljanja. Okupljanju suradničke ekipe prethodilo je istraživanje pokreta kroz somatsku perspektivu te se tema obnavljanja iskristalizirala kao ključna za njegovo razumijevanje.

Rad je nastao u suradnji s festivalom Perforacije 2018. u koprodukciji Zrinke Šimičić Mihanović, Multimedijalne kolibe i Domino.
Projekt su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, festival Perforacije.
U vidu prostora za probe projekt je podržan od Ekscene i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Plesnog centra Tala i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu – Kulture promjene.

premijera: 29. lipnja 2018. u 21.00 sat / Teatar &TD/ festival Perforacije

fotografija: Jasenko Rasol