Izvedba koja se dira

2. epizoda u seriji izvedbenih susreta Što nastaje?

autorice: Zrinka Šimičić Mihanović i Marina Bauer

izvođači i sustvaratelji: Viktoria Bubalo, Iva Hladnik, Sven Jakir, Zvonimir Kvesić, Tea Maršanić, Ivana Pavlović i Vladimira Šančić

Što nastaje?naziv je serije izvedbenih susreta u kojima izvođači i gledatelji zajedno oblikuju materijal u prostoru i trenutku izvedbe. Izvedba koja se diradruga je epizoda ovog projekta u kontinuiranom nastajanju. Kao mjesto susreta ovaj put odabrana je Akademija likovnih umjetnosti na Jabukovcu, gdje se dodiruju grad i šuma, izgrađeno i izraslo, uređeno i prepušteno.

dodir sa stvarnošću / ljudima)doticaj, veza, spoj, kontakt, blizina, druženje, miješanje (ruke na čelu) doticanje, doticaj, dodirivanje, (osjetilo dodira) opip

Izvedba koja se dira poziva na zajedničko kretanje koje ne vjeruje u jasnu granicu između prakse i izvedbe, onih koji izvode, onoga što je izloženo i onih koji promatraju. Svi smo istodobni sudionici i svjedoci događanja te dijelimo odgovornost za doživljeno i viđeno, polazeći od iskustva dodira i pokreta kao puta učenja o svijetu i uspostavljanja odnosa.

Izvedba koja se dira vodi okupljene kroz šest postaja – ‘Pristanište’, ‘Vodiči za pokretanje’, ‘Otoci za bosonoge’, ‘Koreografija dodirom’, ‘Zatvorenih očiju’ i ‘Oblikuj se’ – na različite načine pozivajući na gibanje i osluškivanje, izvana prema unutra ili iznutra prema van.

Marina Bauer vizualna je umjetnica koja se u svom radu bavi istraživanjem taktilnosti i kinestetičkog doživljaja skulpture i prostora. Zrinka Šimičić Mihanović plesna je umjetnica koja posljednjih petnaestak godina istražuje somatski pokret kroz različite pristupe i prakse, a njezin autorski rad u velikoj mjeri nadahnut je somatskim iskustvom. Susret ove dvije umjetnice, u sklopu projekta Start’19 Sculpture Network, otvorio je niz zanimljivih pitanja i želju za njihovom elaboracijom kroz daljnju suradnju. Ona donosi zajedničko, intermedijalno promišljanje pokreta i dodira kao osnove za učenje i uspostavljanje međusobne povezanosti, kao i veze s okolišem kojeg smo dio, afirmirajući interes za ekologiju, dijeljenje odgovornosti i kolektivnu koreografiju.

izvedbe:
21. / 22.  i  28. / 29. rujna 2019. od 12.00 do 14.00 sati
u dvorištu Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Jabukovac 10

Projekt su podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH. Realiziran je u suradnji s Nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao dio programa Antisezona 19 – ples u Gorgoni.Rad Multimedijalne kolibe podržava Zaklada Kultura nova.

Za pomoć i podršku u realizaciji rada posebno hvala: Josipi Bubaš, Ani Jelušić, Lani Hosni, Ivani Ognjanovac, Hani Lukas-Midžić i svim sudionicima 1. izvedbenog susreta u MSU, čije su sudjelovanje i iskustva doprinijeli razvoju ovog projekta, Igoru Čabraji, Barbari Bourek, Jeleni Kovačev, Lovri Matijeviću, Toniju Vidanu, Dubravku Mihanoviću i publici koja zajedno s nama stvara ovaj rad.