PROSLAVITE S NAMA!

MULTIMEDIJALNA KOLIBA: 5 GODINA

Multimedijalna koliba je umjetnička organizacija koju vode Zrinka Šimičić Mihanović, plesna umjetnica i Pavlica Bajsić Brazzoduro, dramaturginja i radiofoničarka.

Koliba pod svojim imaginarnim krovom nudi utočište autori(ca)ma iz raznorodnih djelatnosti, s ciljem stvaranja zajedničkih projekata i poticanja intermedijalne, interdisciplinarne i intergeneracijske suradnje, kontinuiteta i zajedništva.

“Improspekcije” i “Plan za bijeg” naši su višegodišnji programi, a “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”, “Nestajanja”, “Eter nad Berlinom”, “Ja pa ti pa mi” samo su neke od plesnih i radiofonijskih predstava koje stvaramo za djecu i odrasle.

U formi retrospektive, kratkog filma, piknika, koncerta, zajedničkog kuhanja i noćnih razgovora – slavimo 5 godina opstanka te pokušavamo podvući crtu i pitati se: kako, kamo i kojim putem dalje?

Sva događanja, osim “HOERSPIELA” su besplatna. Ulaznice za „HOERSPIEL” koštaju 60kn (45kn za student(ic)e i umirovljene), sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Ulaznica za subotnje dječje predstave je jedno povrće za kuhanje.

Mjesta za sve predstave molimo rezervirati: multimedijalnakoliba@gmail.com, 091/7500127.

5 godina Multimedijalne kolibe se obilježavaju u sklopu 15 godina Velesajma kulture Studentskog centra.

Program

PETAK, 15. lipnja 2018.

17:30 PORCULAN / 30min, Polukružna dvorana Teatra &TD/

Iz ciklusa “Plan za bijeg” 2014.

tekst: Dubravko Mihanović, režija: Mislav Brečić, izvode: Zrinka Šimičić Mihanović i Stanislav Kovačić, glas: Rakan Rushaidat

Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares – grad gdje mrtve spaljuju na ulicama, jedno drvo s kojeg pada lišće, “Slovačka suita za mali orkestar”, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom”, djeca, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu… Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja.

18:00 NE MOGU NASTAVITI. NASTAVIT ĆU. /30min, Polukružna dvorana Teatra &TD /

Iz ciklusa “Plan za bijeg” 2016.

izvodi: Marija A. Šegvić, režija: Hrvoje Korbar, dramaturgija: Sunčica Sodar, zvuk: Antonija Bačić, Dino Brazzoduro

Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.

“Plan za bijeg” je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi u kojeg već petu godinu za redom pozivamo razne autor(ic)e i izvođač(ic)e da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja radija u kazalištu, kao i kazališta u radiju, a kojeg smo započeli u jesen 2013., predstavom radiofonijskog teatra “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”. Ovaj projekt nazivamo i našim igralištem, jer je u potpunosti otvoren eksperimentu neopterećen zahtjevima cjelovečernje predstave.

Osim trajanja, pozvanim autorima i autoricama “Plana za bijeg” je postavljena još i zadatost da se scenska izvedba može pratiti i na radiju.

“Plan za bijeg” je od 2014. do danas praizveo 10-tak malih formi, 4 novine, nekoliko slušaonica, radionicu i predavanje Colina Blacka iz Australije, zvučno-svjetlosnu instalaciju, nekoliko repriza i gostovanja, a jednu je sezonu posvetio radu sa studentima ADU i ALU/ Ozafin. 2017. je nastala i prva produkcija van Zagreba u suradnji s dubrovačkim Lazaretima i bendom IZAE.

Umjetničke voditeljice “Plana za bijeg” su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić.

20:30 HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) /80min, Atrij i Polukružna dvorana Teatra &TD, uzrast: 7-107, ulaz: 45kn / 60kn/

-kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija-

U mjesecu njegovog rođendana, organiziramo posebnu izvedbu hršpilašu Anti Perkoviću (1973.-2017.) u spomen uz izložbu njegovih knjiga i albuma. Sav prihod bit će doniran.

izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ljubica Letinić, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić, Nina Bajsić, Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa Ante Perkovića, oblikovanje zvuka: Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić, oblikovanje svjetla: Marino Frankola

“HOERSPIEL funkcionira na puno razina. Mislim da nas prije svega uči da ponovo otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato kroz HOERSPIEL mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju. (…)”

Ante Perković ( iz intervjua na Radio Studentu, 2016.)

22:00 KOLIBINIH 5: UTOČIŠTE ILI BANANA? / Atrij Teatra &TD /

Noćni razgovori uz projekciju kratkog filma

O plesu se uvijek govori kao o nečemu što nastaje i nestaje. Radijske valove također odašiljemo i gubimo. A umjetnički radio se danas ponajviše veže uz pojam “nestajanja”. U Kolibi ga ne žalujemo nego tražimo na drugim mjestima, van čvrste radijske kutije.

Na okruglom stolu sudjeluju umjetničke voditeljice Multimedijalne kolibe Zrinka Šimičić Mihanović i Pavlica Bajsić Brazzoduro, stalni suradnici i suradnice, studentice i studenti uključeni u naše projekte te naša draga publika.

Razgovor moderira kazališna kritičarka Anđela Vidović, a autor kratkog filma je Mario Borščak.

SUBOTA, 16. lipnja 2018.

11:00 JA PA TI PA MI: SADI GRADI /30min, Polukružna dvorana Teatra &TD, uzrast 3+/

premijera

autorica koncepta: Zrinka Šimičić Mihanović, izvođačice i autorice glazbe i plesa:
Davorka Horvat i Ivana Pavlović, autorica scenografije i rekvizita: Tena Letica

dramaturški suradnik: Dubravko Mihanović

Epizoda “Sadi gradi”, kao dio serije “Ja pa ti pa mi”, poziva na razmišljanje o sukobu između civilizacije i prirode, te o nužnosti otvaranja prema drugome i drugačijem. Dok jedna izvođačica otjelovljuje princip gradnje, poduzetništva, konkretnih rezultata, privatnog vlasništva, druga zastupa prirodu, otvoreni prostor, slobodu umjetničkog izražavanja te zajedništvo. Svaka od njih u svom pristupu ponekad je isključiva no, kroz susret, obje otkrivaju ljepotu i zanimljivost druge te sreću koju prijateljstvo i dijeljenje donosi.

12:00 DRVO KOJE JE PJEVALO / 45min, Polukružna dvorana Teatra &TD / uzrast 3-12/

pretpremijera

“Drvo koje je pjevalo” autorski je projekt studenta režije Hrvoja Korbara, studentice dramaturgije Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, studentice violine Jasmine Bojić, glumice Marije Šegvić i studentice slikarstva Mare Bajsić.

“Drvo koje je pjevalo” predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

U realnosti u kojoj smo svakodnevno bombardirani vizualnim informacijama čime je naš senzorni aparat prestao biti osjetljiv na zvuk – jedna od osnovnih ideja predstave jest povratak umijeću i važnosti slušanja te osvještavanje svega što putem slušanja možemo spoznati, osjetiti i doživjeti.

13:00 KOLIBIN PIKNIK / Atrij Teatra &TD /

Dođite na piknikovanje sa suradnicima i suradnicama Multimedijalne kolibe!

program:

Koncert dramaturginje i pjesnikinje Nine Bajsić uz gostovanje Dina Brazzodura, Matije Antolića i još nekoliko glazbenika/ica radiofonijskog ansambla Multimedijalne kolibe

“Što ima za ručak?”, kulinarski performans Ane Horvat

Ponesite malo povrća za Anin performans kuhanja (paprike, patlidžani, tikvice, mrkva, rajčica, krastavci, celer, brokula, zelena salata, gljive, poriluk). Može i vrhnje za kuhanje i grahorice (isključivo već kuhane, konzervirane), sirevi, slanina, voće, orašasti plodovi, zaleđeni bob. Preuzimanje namirnica 11:00 – 12:00 a potom zajedničko kuhanje do 14:30.

17:00 NESTAJANJA, somatski susret izvođača i gledatelja /50min, Francuski paviljon/

autorica koncepta: Zrinka Šimičić Mihanović, autorice plesa i izvođačice: Tamara Curić, Lana Hosni, Roberta Milevoj, Ivana Pavlović, Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Nastasja Štefanić, autor zvuka: Roko Crnić

Predstava “Nestajanja” gradi se na somatskom iskustvu izvođača, kao i gledatelja.
Zanima nas pojedinačno i osobno koje izranja iz općeg i univerzalnog. Krećemo od jedne, prve stanice iz koje smo nastali, kao pojedinci i kao vrsta te, putujući dubinama različitih struktura i procesa koji nas čine onime što jesmo, stvaramo ples.

U suradnji sa:

Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu – Kulturom promjene i Teatrom &TD

vizualno oblikovanje promotivnih materijala: Joško Gamberožić