JA PA TI PA MI: SADI GRADI

“Ima tih bića, dobrohotnih i grlenih, koja bi kad god mogu pjevala, pjevala svemu što diše i sastaje se, svemu što se zeleni i prostire. Takvi pjesmom i suncu kažu “Dobro jutro!”, a sunce im namigne pa kaže: “Danas je lijep dan.” A ima i onih koji niti čuju pjesmu, niti primjećuju sunce, jer njima se žuri, njima se gradi, prostor je da se ispuni, mora se nešto, u visinu, u širinu, samo što brže, samo što prije. “Među zidove, pod krov, kiša će!”, veli takav netko, a ovaj drugi, što će, nego utihnuti. Teško je glasu protiv cigle, nezgodno zvižduku protiv brujanja i zujanja. Pa onda ovaj prvi ode, ponese to što diše i zeleni se. A drugi ostane sam. I možda se zamisli. Je li to što mu nedostaje… pjesma? Nešto zeleno u sivom.”

autorica koncepta: Zrinka Šimičić Mihanović
izvođačice i autorice glazbe i plesa: Davorka Horvat i Ivana Pavlović
autorica scenografije i rekvizita: Tena Letica
dramaturški suradnik: Dubravko Mihanović
produkcija: Multimedijalna koliba 2018.

Epizoda Sadi gradi, kao dio serije Ja pa ti pa mi, poziva na razmišljanje o sukobu između civilizacije i prirode, te o nužnosti otvaranja prema drugome i drugačijem. Dok jedna izvođačica otjelovljuje princip gradnje, poduzetništva, konkretnih rezultata, privatnog vlasništva, druga zastupa prirodu, otvoreni prostor, slobodu umjetničkog izražavanja te zajedništvo. Svaka od njih u svom pristupu ponekad je isključiva no, kroz susret, obje otkrivaju ljepotu i zanimljivost druge te sreću koju prijateljstvo i dijeljenje donosi.

Ja pa ti pa mi je serija interaktivnih, interdisciplinarnih scenskih događanja za djecu predškolskog i ranijeg osnovnoškolskog uzrasta. Nastala je kao nastavak višegodišnjeg istraživačko-edukativno-izvedbenog projekta za djecu (i odrasle) Od balona do slona, kojeg je Multimedijalna koliba provodila od 2014. do 2016. godine. Projekt Od balona do slona pokrenut je s ciljem istraživanja novih oblika učenja o umjetnosti i kroz umjetnost te širenja interesa za suvremene umjetničke izraze, osobito kod mlađe populacije. Nakon što je projekt dvije godine razvijan kroz različite, prvenstveno radioničke formate – za djecu i roditelje, u interijeru, u javnom gradskom prostoru itd. – kroz seriju scenskih događanja Ja pa ti pa mi želja nam postojeća iskustva obogaćivati kroz susret s publikom te razmišljanje o kazalištu kao kolektivnom kreativnom događaju.

Projekt Ja pa ti pa mi podržali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.