(MALI ZELENI) PLAN ZA BIJEG U ŠUMI!

mali zeleni PLAN ZA BIJEG Multimedijalne kolibe predstavlja:

RadioTeatar u šumi!

“Naćulit uši dobro treba,

ispod ovog tihog neba”

U šumu! U šumu! Multimedijalna koliba u suradnji s ansamblom RadioTeatra najavljuje prvi dio godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi: (mali zeleni) PLAN ZA BIJEG koji će se održati u utorak, 25.6.2019. od 13:30 do 20 sati u šumi i na proplanku pored Planinarskog doma Risnjak na Sljemenu.

Predstave, radionice, koncertić, čitanja i slušanja, za male od ranog popodneva, a za velike od prvih naznaka sumraka nadalje.

U ovom, prvom ovogodišnjem izdanju ciklusa malih radiofonijskih izvedbi publika će moći pogledati predstave „Drvo koje je pjevalo“ o Violini i Violončelu Nine BajsićHrvoja Korbara, Jasmine BojićMarije Šegvić i Stanislava Kovačića te „Genkidu“ Katarine Grgić i Matee Antunović, temeljene na poznatom „Epu o Gilgamešu“. Za mlađe generacije održat će se i dvije radionice: lutkarska, u kojoj će se zanimljive lutke izrađivati od recikliranih materijala i plodova šume i radiofonijska, u kojoj će polaznici istraživati izvore zvukova u sasvim običnim predmetima i pomoću njih kasnije svirati. Vid Hribar i Nina Bajsić, zagrebački glazbeni duo, uljepšat će ovaj sljemenski suton svojim izvedbama u rasponu od 30-ih do 70-ih godina prošloga stoljeća. Uz to, bit će postavljena i zvučna instalacija „Jezik ptica“ nastala u zajedništvu Sande Hržić, Darka Rundeka & ansambla RadioTeatra a prema mističnoj perzijskoj poemi iz 12. st. Cijelo događanje će zaokružiti ulomci iz romana Damira Karakaša „Sjećanje šume’’ koje će uživo izvesti Janko Rakoš i Dino Brazzoduro. Dio je to projekta  ČUJ OVU KNJIGU u kojem se kroz objavljivanje audio knjiga i njihove izvedbe uživo želi probuditi uspavanu emociju slušanja.

PLAN ZA BIJEG je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi Multimedijalne kolibe u suradnji s ansamblom RadioTeatra iz Zagreba. Već šestu  godinu zaredom pozivaju razne autore/ice i izvođače/ice da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta, pod umjetničkom palicom Pavlice Bajsić Brazzoduro. Ovaj projekt nazivaju i svojim igralištem, jer je u potpunosti otvoren eksperimentu. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja kojeg su započeli predstavom radiofonijskog teatra Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje).

PROGRAM:

14:00 – DRVO KOJE JE PJEVALO (predstava, RadioTeatar, 30 min, za djecu od 5 do 10 godina)

14:30 – RADIOFONIJSKA RADIONICA

16:00 – GENKIDU (predstava, Lutkarski eksperimentalni teatar: LET, 30min, 4+)

16:30 – LUTKARSKA RADIONICA

18:00 – Nina Bajsić & Vid Hribar: Koncertić

19:00 – JEZIK PTICA (zvučna instalacija, Atar, Hržić, Rundek & ansambl RadioTeatra)

19:30 – ČUJ OVU KNJIGU: “Sjećanje šume” ( ulomci iz audio knjige prema romanu Damira Karakaša uživo u izvedbi Janka Rakoša i Dina Brazzodura)

DETALJAN PROGRAM:

13:30

Dobrodošlica! (tapšanje i nazdravljanje za kraj uspona)

14:00

DRVO KOJE JE PJEVALO (predstava, RadioTeatar, 30 min, za djecu od 5 do 10 godina)

Autorski tim: Nina Bajsić, Hrvoje Korbar, Jasmina Bojić, Marija Šegvić i Stanislav Kovačić

Izvode:Violinistica Jasmina Bojić, glumica Marija Šegvić i prvi put na sceni, violončelist Pavle Brazzoduro (10 g.)

„Drvo koje je pjevalo“ je predstava o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

Temeljeno na iskustvima istraživanja u domeni radiofonije mladog autorskog tima u suradnji s renomiranim violončelistom Stanislavom Kovačićem, djeci ćemo pokušati priču o dva instrumenta ispričati prvenstveno zvukom, glazbom, glumačkom igrom i autorskim tekstom, usmjeravajući djecu na vještinu slušanja, a koja se u vrijeme uspona vizualnih komunikacija čini pomalo zaboravljenom.

14:30

RADIOFONIJSKA RADIONICA 

U jednostavnim predmetima poput kamenčića, škarica, ukosnica, oraha, slamki, zvončića, šuškalica za ritam sačinjenih od ambalaže i riže, improviziranih bubnjeva, prirodnih i umjetnih materijala koji šuškaju, odzvanjaju, škripe ili podsjećaju na određene instrumente – polaznici će uz pomoć ansambla predstave „Drvo koje je pjevalo“ tražiti glazbu.

Nakon procesa otkrivanja zvučnosti i glazbe njihove okoline, slijedi formiranje malenog glazbenog sastava unutar kojeg se otvara pitanje zajedništva i međusobnog slušanja, te slaže jednostavna kompozicija ili kratka priča koju djeca pričaju zvukovima.

16:00

GENKIDU (predstava, Lutkarski eksperimentalni teatar: LET, 4+)

Autorski tim: Katarina Grgić i Matea Antunović

Izvode: Matea Antunović, Patrik Gregurec, Katarina Grgić, Domagoj Obadić, Josipa Vukušić

Ovaj autorski projekt temeljen je na poznatom „Epu o Gilgamešu. Predstava „Genkidu“ drevna je priča o stvaranju danas nestalog grada Uruka, njegovih stanovnika i njihovih kraljeva – Gilgameša i Enkidua. Kada su stvarali grad bogovima se potkrala jedna mala greška – u šumi nedaleko Uruka sakrila se zlokobna zvijer Humbaba i neprestano straši njegove stanovnike!

16:30

LUTKARSKA RADIONICA

Izrada lutaka od šumskih i recikliranih materijala s ansamblom predstave „Genkidu“ 

18:00

Nina Bajsić&Vid Hribar – koncertić

Klavirist Vid Hribar i pjevačica Nina Bajsić zagrebački su glazbeni duo čiji se glazbeni afiniteti prostiru u rasponu od 30-ih do 70-ih godina prošloga stoljeća. Osim izvedbi vlastitih autorskih pjesama, njihovi su nastupi glazbeni dijalozi jazz standarda, francuskih šansona i razigranih yé-yé hitova 60-ih, među kojima će se naći i nekoliko pomalo zaboravljenih dragulja američkog countryja, kao i starogradskih zagrebačkih pjesama. 

19:00

„Jezik ptica“

Zvučna instalacija otvorena intervencijama uživo iz pejzaža, nastala u zajedništvu Sande Hržić, Darka Rundeka & ansambla RadioTeatra. Kad stabla šapuću tajnim jezikom nevidljivih ptica!

Zvučna instalacija na stablima je nastala temeljem ulomaka iz „Jezika ptica“ mistične poeme iz 12. stoljeća, iz pera perzijskog pjesnika Faridudina Atara koja je nedavno objavljena u prijevodu na hrvatski. Na kakvo to putovanje poziva mudra Kruničarka ptice svijeta?

“Ako budemo s ljubavlju, opet i opet, prevrtali svaku Ataravu riječ, možda ćemo pronaći blaga koja nam je ostavio”. (Peter Brook) 

19:30

ČUJ OVU KNJIGU: “Sjećanje šume” – ulomci iz audio knjige prema romanu Damira Karakaša

Uživo izvode: Janko Rakoš i Dino Brazzoduro

Projekt “Čuj ovu knjigu” naslanja se na iskonsku tradiciju usmenog prenošenja priča koja započinje još u najranijoj čovjekovoj dobi pričanjem priča djeci, a koja kasnije u svijetu vizualnih podražaja kržlja i nestaje. U sklopu ovog projekta, osim “Sjećanja šume” snimljen je  i “Ljubavni roman” Ivane Sajko, a u pripremi je “Hotel Zagorje” Ivane Bodrožić.

Roman Damira Karakaša “Sjećanje šume” donosi priču o odrastanju u kraju koji ne nudi mnogo više od puke borbe za preživljavanje, i dječaku koji ipak traži više, koji se penje na vrhove drveća u potrazi za širom slikom od one čija očekivanja ne uspijeva ispuniti. Čudesna i tajnovita, za dječaka šuma istovremeno predstavlja mjesto bijega i prijetnje, utočišta i rizika, mjesto kojemu se iznova vraća, jer, po riječima autora: „Šuma se puno toga sjeća, vidjela je jako puno i krije puno tajni. Treba ponekad samo leći ispod nekog drveta, zažmiriti i slušati. 

POSEBNE NAPOMENE

Svi programi su besplatni! Tijekom cijelog programa jedna Škrabica čeka na vaš doprinos pomoći obnove krova Planinarskog doma Risnjak, stradalog u oluji.

U skladu s katastrofalnim stanjem planeta – molimo izbjegavajte jednokratnu plastiku u vašim ruksacima i po stazama, te budite nježni s prirodom.

Samo je sat vremena šetnje do PD Risnjaka iz smjera Mikulića: pogledajte LINK za upute

Za one s vozilom: sljemenskom cestom  vozite do vrha i pri spuštanju prema Kraljičinom zdencu, nedaleko nakon skretanja za PD Grafičar, pratite odvojak desno za PD Risnjak.

Dolazak na radionice molimo vas potvrdite na radioteatar@gmail.com zbog nabavke dovoljno materijala. Ako imate pitanja ili briga, javite nam se na broj mobitela: 091 9248 809, možda ih možemo riješiti.

PLAN ZA BIJEG je ciklus malih radiofonijskih izvedbi koji nastaje u produkciji Multimedijalne kolibe u suradnji s ansamblom RadioTeatra i uz podršku Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Umjetnička voditeljica: Pavlica Bajsić Brazzoduro

Organizacija: Katarina Grgić

Grafičko oblikovanje: Joško Gamberožić

Tonsko oblikovanje: Dino Brazzoduro

PR: Andreja Pančur

Jesenski dio ciklusa priprema se za kraj listopada.