IMPROSPEKCIJE2017, MEĐUNARODNI FESTIVAL IMPROVIZACIJE, 21.10.-11.11.2017.

 IMPROSPEKCIJE su inicijativa za razvoj improvizacijske scene u Hrvatskoj te za promicanje međunarodne i međudisciplinarne suradnje na polju izvedbene improvizacije koja kontinuirano postoji i djeluje od 2007. godine.

11. po redu međunarodni festival improvizacije Improspekcije2017 otvara temu odnosa improvizacije, somatskog rada i njima inherentne političnosti. Kroz izvedbe, predavanja, razgovore, igre i radionice, program donosi prikaz različitih umjetničkih i društvenih praksi kojima je polazište tijelo.

Tijelo kao dom, majčinsko tijelo, tijelo koje dodiruje i prima dodir, umorno tijelo, tijelo u sukobu, tijelo koje traje, tijelo koje pamti i zna, tijelo kao jedinstveno mjesto promjene, učenja i transformacije…tijela su ta, izvođača kao i gledatelja, koja će dijeliti izvedbene trenutke ovogodišnjih Improspekcija, efemerne i neponovljive. 

mjesta događanja:

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25 / Teatar &TD, Galerija SC
Ozafin Alu, Zgrada Slave Raškaj , Ilica 85, 2. kat / Kapelica
Mala dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip b.b.
Akademija dramske umjetnosti, Frankopanska 22
Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
Multimedijalna koliba, Buconjićeva 39

program:

 21. listopada, Ozafin Alu

19.00 sati

IZVEDBA

Sonja Pregrad: Dom

Kako svojim tijelima jesmo ili možemo biti dom, sebi i drugima? U prostoru nehijerarhičnog dijaloga jedan medij stvara materijal prevodeći drugi – glazba prevodi koreografske upute, koreografija prevodi strategije videa, video prevodi proces nastajanja kostima, a kostimi tjelesno iskustvo stvaranja glazbe…

Suautorice i izvođačice: Laura Barić, Valerija Cerovec, Teuta Gatolin, Lana Hosni, Ema Kani, Vilte Svarplyte, Josipa Štulić

Dramaturška podrška: Iva Nerina Sibila

Produkcija: Četveroruka

22. listopada, Ozafin Alu

19.00 sati

IZVEDBA

Sonja Pregrad: Dom

20.30 sati

RAZGOVOR

moderatorica: Ana Fazekaš

od 27. do 31. listopada, različiti prostori

IZVEDBA U TRAJANJU

Pavle Heidler, Ana Horvat, Silvia Marchig, Sonja Pregrad: Glečer Extended

Glečer Extended je izvedba u trajanju i slika u koju možete uroniti u bilo kojem trenutku u kojem se zateknete ispred nje; vremenski eksperiment u kojem rad tretiramo kao kontinuum od sedam dana tijekom kojih otvaramo vrata za one spremne uroniti u duboko vrijeme Glečera.

27. listopada od 18.00 do 22.00 sata, Mala dvorana Pogona Jedinstvo
28. listopada od 17.00 do 21.00 sat i 29. listopada od 11.00 do 15.00 sati,
Akademija dramske umjetnosti u Frankopanskoj
30. listopada od 10.00 do 16.00 sati i 31. listopada od 18.00 do 22.00 sata,
Galerija Miroslav Kraljević

31. listopada, Galerija Miroslav Kraljević

18.00 sati

RAZGOVOR

moderatorica: Ana Fazekaš

4. studenog, Teatar &TD, Polukružna dvorana

12.00 sati

IZVEDBA

Jevtović & Larrèrović : Chorégraphie, BABY! 

6. epizoda / Živjelo majčinstvo (Hail Mammary) 
Projekt Chorégraphie, BABY! bavi se rječnikom, reprezentacijama i klišejima u suvremenom plesu i izvedbi. Njegova 6. epizoda,  Živjelo majčinstvo,s temom majčinstva kao polazištem, izbacuje bebe na scenu zajedno s vodom za kupanje, noseći se s ugodnim i istovremeno smrdljivim iskustvima, zbunjujućom i istovremeno tragikomičnom osjetljivošću te s beskrajnim, ali premostivim preprekama, sve u potrazi za njihovom (de)artikulacijom.

17.00 sati

mini KONFERENCIJA 1. dio

Jana Schildt: Otjelovljena transformacija sukoba

Jana Schildt je medijatorica s doktoratom iz mirovnih studija i velikim interesom za ples i pokret. U ovom predavanju govorit će o somatskom pristup medijaciji. Zanima ju manifestacija tijela u sukobu te kako nas cjeloviti pristup, onaj  koji uključuje tijelo i um, može podržati u sukobu na konstruktivan način.

Zrinka Šimičić Mihanović: Izvana Unutra

Zrinka Šimičić Mihanović niz se godina educira u području somatskog rada. Njezino predavanje donijet će razmišljanja o somatskom pristupu u plesu, ali i u širem društvenom kontekstu, s polazištem u odnosu između Unutarnjeg i Vanjskog.

Urban Kmet: B-strana (B-side)

B-strana je izvedbena igra; igra udarca rukom po prašnom stolu; preslagivanje čestica prašina koje su se digle u zrak prije nego li će pasti natrag na stol.

U programu Improspekcija B-strana preslaguje elemente predavanja koja joj prethode, nudeći zaigran put do novih uvida. 

Inicijator i MC igre: Urban Kmet

Igra se razvijala u suradnji sa Senkom Anastasovom.

Produkcija: IDTO (idto.upri.se), Federacija (federacija.net)

5. studenog, Teatar &TD

od 11.00 do 17.00 sati

RADIONICA

Jana Schildt: Otjelovljena transformacija sukoba

Na ovoj radionici istraživat će se somatski pristup transformaciji sukoba – kako se sukob manifestira u tijelu te kako tijelo, s druge strane, može postati resurs za njegovu preobrazbu.

17.30 sati

Lana Hosni i Zrinka Šimičić Mihanović: pOGLED, prezentacija rada u nastajanju

od 7. do 9. studenog

Madalina Dan: Agencija dodira (The Agency of Touch)

Riječ je o radu koji koristi dodir, tjelesno-senzoričku svjesnost i njezinu moć povezivanja kao oruđa tjelesne komunikacije; o susretu gdje se dodiru pristupa kao izvedbenoj gesti; o pokušaju stvaranja trenutne taktilne kompozicije. Tijelo primatelja postaje prizorište, krajolik, afektivna tekstura, subjektivna senzorička površina…U okviru festivala Improspkecije2017 auorica će svoj koregrafski rad izvoditi za i s različitim ciljanim skupinama.

Partner: Centar za rehabilitaciju Zagreb

10. studenog, Galerija SC

19.30 sati

INSTALACIJA/IZVEDBA

Karolin Kent:

Unutra / Vani  (Inside / Outside)

Rad je dio većeg projekta, Modern Epidemic, koji se, kroz izvedbu i film, bavi problemom Sindroma kroničnog umora / depresije. Postavlja pitanja o tome kako, kroz razvotežu između unutarnjeg i vanjskog svijeta, stvoriti održivi način postojanja  i uspostavljanja odnosa s okolinom te koja je u tome odgovornost pojedinca, zajednice i društva.

20.30 sati

predstavljanje projekta Somatska mreža Hrvatske RAZGOVOR

11. studenog, Mali dom 

od 10.00  do 14.00 sati

RADIONICA

Madalina Dan: Agencija dodira (Agency of Touch)

Prvi dio radionice usredotočit će se na blagotvorni i terapeutski učinak dodira kao integrativnog i direktnog načina povezivanja s osjetilima. Drugi dio bit će poziv sudionicima na dijalog o umjetničkom i društvenom angažmanu, te alatima i strategijama rada s njima.

Galerija SC

12.00 sati

INSTALACIJA/IZVEDBA

Karolin Kent:

Unutra / Vani  (Inside / Outside)

17.00 sati

mini KONFERENCIJA  2.dio

Madalina Dan: Sve dodiruje sve (Everything touches everything)

Madalina Dan je plesna umjetnica koja već niz godina razvija specifičnu metodologiju rada s dodirom kao koreografskim alatom. Ovom prilikom predstavit će svoj višegodišnji projekt koji dotiče pitanja poput osjetilne uspavanosti, zanemarivanja edukacije o tijelu i anatomiji, neravnopravne dostupnosti blagodati dodira i rada s tijelom zbog ekonomskih razloga, kao i zbog još uvijek raširenih predrasuda. Podijelit će i specifična iskustva stečena kroz izvedbe u sklopu Improspekcija. Želja joj je kroz ovo predavanje otvoriti prostor za razmišljanje o političkoj dimenziju koju donosi susret umjetničkog i društvenog djelovanja.

Karolin Kent: Unutra/Vani i održivost u životu (Inside/Outside and sustainability in life)

Karolin Kent je interdisciplinarna umjetnica čiji je rad fokusiran na pokret i vizualnu umjetnost. Zanima ju integriranje umjetnosti u različite društvene kontekste koji uključuju javne prostore, školstvo, aktivizam, terapijski rad. Njezino predavanje otvara pitanje: Je li Sindrom kroničnog umora epidemija današnjeg doba i tko/što za to snosi odgovornost?

Urban Kmet: B-strana (B-side)

20.00 sati

IZVEDBA

Improspekcije pozivaju: Ema Crnić, Davorka Horvat, Ivana Pavlović, Tommaso Rolando

Na poziv Improspekcija, četvero umjetnika, glazbenika i plesača, prvi se put put susreće u izvedbi.

Svi programi, osim radioničkih, su besplatni.

Participacija za sudjelovanje na radionicama iznosi 80 za jednu, odnosno 120 kuna za obje radionice. Obavezna je prijava do 22. listopada na e-mail: improspekcije@gmail.com.

Umjetničke voditeljice: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović
Izvršna producentica: Vera Pfaff
Produkcija: Multimedijalna koliba
Koprodukcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Kultura promjene
Partneri: Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Pogon Jedinstvo, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Galerija Miroslav Kraljević, Centar za rehabilitaciju Zagreb, Četveroruka, Kik Melone, Nomad Dance Academy

Projekt Improspekcije2017 podržali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Rad Multimedijalne kolibe podržava Zaklada Kultura nova.