ČUJ OVU KNJIGU

Borba za audio knjigu je upravo počela!

Naslanjajući se na iskonsku tradiciju usmenog prenošenja priča koja započinje još u najranijoj čovjekovoj dobi pričanjem priča djeci, a koja kasnije u svijetu vizualnih podražaja kržlja i nestaje -  projektom ČUJ OVU KNJIGU želimo u ljudima probuditi uspavanu emociju slušanja. Emociju koja nastaje proizvodnjom tisuću slobodnih, osobnih asocijacija, i to kroz gotovo alkemijski proces koji se događa dok zvuk putuje labirintom slušateljevog uha do svoje luke u nekoj od moždanih sinapsi.

Svi suradnici projekta ČUJ OVU KNJIGU su strastveni radiofonijski autori, glazbenici, ton majstori  i glumci koji su se 2013. godine okupili oko predstave HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro, a kojom je, na točki susreta kazališne scene i radijskog etera, svoj rad započeo radiofonijski teatar.

Audio knjige, format koji je slabo zaživio na našem području, danas osnažen novim tehnologijama digitalne distribucije, doživljava svoju renesansu u zemljama kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Na putu do posla, u tramvaju, u autu – slušajmo knjige.

EDICIJA 2018.:

1. Ivana Sajko:  LJUBAVNI ROMAN

U središtu trećeg romana Ivane Sajko urušavanje je ljubavi mladog obrazovanog para s djetetom, potisnutog nezahvalnim uvjetima neoliberalnog kapitalizma. Posttranzicijski kontekst u kojem zatičemo prekarnu obitelj suočenu s prijetnjom neimaštine, socijološki je okvir unutar kojeg se nižu monolozi ovih dvaju protagonista, anti-junaka prisiljenih prijeći crtu siromaštva, suočenih s bezdanom duga iz kojeg ne postoji povratak unazad. Po riječima autorice, Ljubavni roman prije svega tematizira našu krizu imaginacije ljubavi, slom naših očekivanja pred činjenicom da, kao niti jedan drugi odnos, ljubav ne može biti zaštićena od turbulentne društvene dinamike prostora u kojemu nastaje.

GLASOVI: Marija Šegvić i Igor Kovač

REŽIJA GLASOVA: Pavlica Bajsić Brazzoduro

SNIMANJE I OBLIKOVANJE ZVUKA: Dino Brazzoduro

MIKS I MASTER: Lana Deban

Snimljeno u Studiju Nazor u lipnju, miksano i masterirano u studiju Samofix u listopadu 2018., Zagreb.

ILUSTRACIJE I GRAFIČKI PRIJELOM: Nikolina Fuzul

 

 

2. Damir Karakaš:  SJEĆANJE ŠUME

Sjećanje šume najiskreniji je i možda najpotresniji iskaz odnosa koji se u većoj ili manjoj mjeri provlači kroz sva Karakaševa djela – odnosa oca i sina. Roman donosi priču o odrastanju u kraju koji ne nudi mnogo više od puke borbe za preživljavanje, i dječaku koji ipak traži više, koji se penje na vrhove drveća u potrazi za širom slikom od one čija očekivanja ne uspijeva ispuniti. Čudesna i tajnovita, za dječaka šuma istovremeno predstavlja mjesto bijega i prijetnje, utočišta i rizika, mjesto kojemu se iznova vraća, jer, po riječima autora: „Šuma se puno toga sjeća, vidjela je jako puno i krije puno tajni. Treba ponekad samo leći ispod nekog drveta, zažmiriti i slušati.“

GLASOVI: Živko Anočić i Damir Karakaš

REŽIJA GLASOVA: Nina Bajsić

SNIMANJE I OBLIKOVANJE ZVUKA: Dino Brazzoduro

DODATNI REZOVI: Ljubica Letinić, Dalibor Piskrec

MIKS I MASTER: Dino Brazzoduro

Snimljeno u šumi i kod Živka doma, u rujnu i listopadu 2018.

ILUSTRACIJE I GRAFIČKI PRIJELOM: Nikolina Fuzul

 

 narudžbe CD-a u ograničenoj nakladi: radioteatar@gmail.com

digitalni download uz naknadu i ulomci:

https://multimedijalnakoliba.bandcamp.com/