DUBRAVKO MIHANOVIĆ

Rođen je 1975. u Zagrebu. Diplomirao je Dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Dramski su mu tekstovi - kazališni i radijski - izvođeni u kazalištima u Zagrebu, Splitu, Zadru, Virovitici, Dubrovniku, Dublinu, Santiagu, Sarajevu, Genovi..., na Hrvatskom radiju, kao i na radio-postajama u Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji... Drame su mu prevedene na desetak jezika te su objavljene u nizu odabira i antologija suvremene hrvatske drame, u Hrvatskoj i inozemstvu (Mađarska, Poljska, Austrija, Rusija, Argentina...).

Drama Bijelo, za koju je 1998. godine dobio nagradu "Marin Držić" Ministarstva kulture RH, uvrštena je u knjige "Nova hrvatska drama: izbor iz drame 90-tih" i "Croatian Radio Plays in the 1990s", te je snimljena za Hrvatsku televiziju. Nagradu "Marin Držić" ponovno je dobio 2004. za dramu Žaba, čija je produkcija u Teatru &TD nagrađena i Marulovom nagradom te Nagradom hrvatskog glumišta, objema za najbolju predstavu te sezone u Hrvatskoj, a i sarajevska je produkcija Žabe, nastala u Kamernom teatru 55, osvojila brojne nagrade, između ostalih i onu za najbolju predstavu kazališta iz BiH. Izvođači u predstavama nastalim po njegovim tekstovima (Bijelo, Žaba, Prolazi sve) nagrađeni su brojnim glumačkim nagradama (na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Nagradi hrvatskog glumišta, Marulićevim danima, Danima satire...).

Kao dramaturg i autor dramatizacija dosad je radio na više od trideset kazališnih naslova, kao pisac i dramaturg surađuje s Dramskim programom Hrvatskog radija i s Hrvatskom televizijom. Tekstovi su mu objavljeni u "Teatru&Teoriji", "Frakciji", "Kazalištu", "Forumu", "Vijencu", "Quorumu", "Poeziji"... Za poeziju je dobio nagradu "Plava sol". Piše i libreta, kao i scenarije za radijske i televizijske dokumentarne emisije i filmove, te tekstove za dječje predstave, a surađuje i na plesnim predstavama.

Koautor je dvaju višestruko nagrađivanih izdanja: s dizajnerom Vanjom Cuculićem grafičko-pjesničke mape 40-ak listova papira, a s ilustratoricom Srđanom Modrinić knjige za djecu Kratka pripovijest o Zvanetu Nedostojnom. Zaposlen je kao dramaturg u kazalištu "Gavella".

Kazališne praizvedbe: 
Bijelo - HNK u Splitu, 14. ožujka 1998.; redatelj: Ivan Leo Lemo
Žaba - Teatar &TD, Zagreb, 06. studenog 2005.; redateljica: Franka Perković
Marjane, Marjane - PlayDrama, Split, 11. ožujka 2010.; redatelj: Mislav Brečić
Prolazi sve - GDK "Gavella", Zagreb, 07. siječnja 2012.; redatelj: Oliver Frljić

Kazalište za djecu:
Ma i Ta (u koautorstvu s Frankom Perković) - DK Dubrava, 25. studenog 2002., redateljica: Franka Perković 
Svaki pas ima svoj dan (libreto) - GK Trešnja, Zagreb, 01. veljače 2009.; redateljica: Dora Ruždjak Podolski, autor glazbe: Dinko Appelt

Nagrade:
Bijelo - Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić", 1997.
Žaba - Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić", 2003.
Žaba - Nagrada "Marul" za najbolji izvedeni dramski tekst 16. Marulićevih dana, 2006.
poezija - Nagrada "Plava sol" Nakladničke kuće Vuković i Runjić, 2003.

Televizija:
Bijelo (TV-drama) - HTV; redatelj: Eduard Galić - televizijska adaptacija preuzela je glumačku postavu izvedbe Kazališta Virovitica, 2003.

Opera i musical:
Eto vas (libreto) - 24. Muzički Biennale Zagreb, 2007.; autor glazbe: Frano Đurović,  redatelj: Mario Kovač, po motivima komedije Pjerin Marina Držića
Pingvini - 24. Muzički Biennale Zagreb, 2007.; autor glazbe i libreta: Zoran Juranić, redatelj: Andreas Bode

Objavljene drame:
Pingvini (anti-anti drama u 11 prizora), Plima br. 7, 1995.
Bijelo (igra), Plima br. 14, 1998.
Žaba (mala večernja molitva), Kazalište br. 17/18, 2005.
Marjane, Marjane (četverostavačna igra), Forum: mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti;  knj. 82, br. 4-6 (travanj-lipanj), god. 49 (2010.)
Prolazi sve (dramske skice), Forum; knj. 84, br. 4-6 (travanj-lipanj), god. 51 (2012.)

Objavljene knjige:
Bijelo, Žaba, Marjane, Marjane, Prolazi sve, Hrvatski centar ITI; Zagreb, ožujak 2014.; urednica: Željka Turčinović

Objavljene knjige za djecu:
Kratka pripovijest o Zvanetu Nedostojnom, gospodaru palače Sinčić, s ilustratoricom Srđanom Modrinić; Zavičajni muzej Poreštine, 2009.; urednica: Elena Uljančić-Vekić