Moveranje

plesno-zvučno-ambijentalna instalacija

koncept: Zrinka Šimičić
ples: Darija Doždor, Silvia Marchig, Zrinka Šimičić
zvuk: Sven Pavlović
ambijentalna instalacija: Martina Mezak
video i fotografija: Jasenko Rasol

Moveranje je nepostojeća riječ, iznikla iz latinskog glagola movere = (po)kretati. Skovana je u igri značenjima, a potom ostavljena u nazivu plesno-zvučno-ambijentalne instalacije, jer čini se da odgovara onome o čemu je ovdje riječ. A riječ je o emociji, mociji (kretanje, pokretanje, gibanje, ali i promjena riječi, deklinacija), motivaciji, kao i o osjećajima i njihovim staništima, odnosu vanjskih podražaja i našeg ponašanja, o zakučastom labirintu naše nutrine, ali i izvanjskosti...

U prostornom labirintu multimedijalne umjetnice Martine Mezak, tri plesačice: Darija Doždor, Silvia Marchig i Zrinka Šimičić kreću se motivirane vanjskim podražajima te unutrašnjim impulsima od njih ili prema njima. Pokret je dakle odgovor na trenutak, a ono što mu upisuje dodatno značenje je zvučna slika, koju uživo na sceni komponira glazbenik Sven Pavlović. Martina Mezak donosi zanimljivo prostorno rješenje u kojem se dva volumena prožimaju tako da svaki od njih istovremeno može biti promatran kao vanjski, odnosno unutrašnji prostor. Budući da je jedan namijenjen izvođačima, a drugi gledateljima, događa se zamjena uloga; u nekim trenucima izvođači postaju gledatelji, a gledatelji počinju biti promatrani. Isto tako, slobodno se krećući unutar svog prostora, gledatelji i sami postaju sudionicima koreografije. "Zidovi" koji dva volumena međusobno dijele daju drugačiju kvalitetu pokretu, te omogućavaju tek parcijalnu vidljivost koreografije.

premijera: 24. studenog 2009., Zagrebački plesni centar

Projekt je ostvaren uz potporu Grada Zagreba i u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples te Zagrebačkim plesnim centrom. 

 • 258t1719.jpg
   
 •  
 • 258t1838.jpg
   
 • 258t1827.jpg
   
 • 258t1773.jpg
   
 • 258t1984.jpg
   
 • 258t2021.jpg
   
 • 258t2108.jpg
   
Email facebook twitter