Pavlica Bajsić Brazzoduro

Studirala etnologiju i bohemistiku, potom diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, magistrirala estetiku na Paris 8 Saint-Denis na temu zvuka i dokumentarnog.

Kao samostalna umjetnica bavi se aktivno radijem, kazalištem i filmom od 1995.godine.

Nagrade: Marulićevi dani, Grand Prix de Suisse, Ake Blomstrom Memorial Prize, Prix Europa Guest of Honour i dr. te je hrvatska predstavnica u Antologiji „30 godina svjetskog radijskog dokumentarca" European Broadcasting Uniona.

Dokumentarne radio-drame i ars akustike su joj emitirane na slijedećim radiostanicama: Hrvatski radio, ORF, Švicarski radio, Rundfunk Berlin Brandenburg, Deutschlandradio Berlin, BBC, Chicago Public Radio i Australian Broadcasting Corporation. Kao novinarka i voditeljica dugo je surađivala s Dječjim, Obrazovnim, Dramskim i Trećim programom Hrvatskog radija, te radijem Multikulti u Berlinu.

Dramaturški je surađivala u mnogim kazalištima ali većinom na predstavama Teatra Exit, , redateljski pak u sinkronizaciji cjelovečernjih animiranih filmova („Potraga za Nemom", „Ledeno doba" i dr), scenaristički i dramaturški na scenarijima za igrane i animirane filmove, dječje serije i dramske serije („Trampolin", „Na terapiji", „Let's play a story“, „Moj dida je pao s Marsa“, „Djevojka koja je bila radio") , kao prevoditeljica i autorica adaptacija surađuje sa Sašom Božićem, Ksenijom Zec i Reneom Medvešekom ( „Dezerter", „Zagreb gori", „Kreket" ), te je radila u organizaciji nekoliko međunarodnih festivala („Prix Marulić „ na Hvaru i „Prix Europa" u Berlinu).

Voli smišljati nadrealne međunarodnje suradnje i platforme i činiti ih realnima: Cross Country Radio Project 2004: Danski, Bugarski i Hrvatski radio, Unusual European 2007: Behind every outstanding social and artistic action, there is an outstanding personality.

Sudjeluje u osnivanju formalnih i neformalnih grupa građana/ki sklonih nekoj grani umjetnosti ili pedagoškom radu: Projekt Bizon (1996.), Feature Ti Mater (2000.), RadioAktif (2004.), Multimedijalna koliba (2013.).

Od 2004. osmišljava, pokreće i vodi radionice o zvuku za djecu, mlade i odrasle u Zagrebu , Srebrenici, Sarajevu i Berlinu (RadioActif, Schüler helfen Leben, Centar za kulturu August Cesarec, ISI e. V. i dr.), a od 2013. surađuje i na „Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić „(HFS).

U suradnji s Lanom Deban od 2005. osmišljava, pokreće i predaje teorijske i praktične kolegije o Zvuku na Akademiji likovne umjetnosti (MA Novi mediji) i na Akademiji dramske umjetnosti (MA Oblikovanje zvuka) u Zagrebu u svojstvu vanjske suradnice. Gostuje i na odjelu eksperimentalnog radija Sveučillišta Bauhaus u Weimaru.

Svoje predavačko, radioničarsko, kazališno i radijsko iskustvo, ulaže u projekt Radio Koji Je Tu Prije Radio, jedinstveni edukativno – izvedbeni kurikulum kojeg osmišljava zajedno s Ljubicoom Letinić. Taj projekt je zaživio dvaput, u Zagrebu i u Dubrovniku, te je izrodio stvaranjem kruga novih suradnika.

2007. osmišljava, pokreće i sudjeluje na TIŠINI/LE SILENCE, multimedijalnoj izložbi i performansu u Zagrebu (Kula Lotrščak) i u Parizu (Les Voutes). Tada oko teksta Zvonimira Bajsića „Sinopsis za zvučni esej Tišina" (1978.) okuplja 20-tak audio i vizualnih umjetnika i performera iz Zagreba, Berlina, Pariza i Sao Paola.

U Multimedijalnoj kolibi s grupom prijatelja u jesen 2013. pokreće radiofonijski teatar čija je prva, najpoznatija i najdugovječnija predstava o samom radiju: HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), uslijedio je PLAN ZA BIJEG, pozivni godišnji ciklus malih radiofonijskih predstava, a u Berlinu je 2016. postavila ETER NAD BERLINOM / AETHER UEBER BERLIN, predstavu nastalu na temelju istraživanja berlinskih radijskih arhiva a za koju je dobila nagradu na Marulićevim danima 2017. Iste godine je u dubrovačkoj tvrđavi Bokar postavila ORFEJ SLUŠA RADIO, poetsku fantaziju inspiriranu filmom Jeana Cocteaua. U pripremi je talijanska verzija predstave o radiju, radnog naziva ONDE, a čija se premijera predviđa za 2019.g u gradu Genovi.

Dosta aktivno govori i piše francuski, talijanski, njemački, engleski i hrvatski, te pasivno češki.

Nije uspjela ostvariti niti jedan dan stalnog radnog odnosa.

Osmišljava, pokreće i sudjeluje gdje stigne. Najčešće je to u Zagrebu i Berlinu.

https://vimeo.com/190524444

Email facebook twitter