ŠTO NASTAJE?

1. izvedbeni susret u seriji Što nastaje?

18. svibnja 2019. u 12.00 sati
Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, dvorana Gorgona
kao dio programa Antisezona 19 – ples u Gorgoni 

Autorica koncepta je plesna umjetnica i koreografkinja Zrinka Šimičić Mihanović u suradnji s akademskom kiparicom Marinom Bauer

Što nastaje? naziv je serije izvedbenih eksperimenata za i s publikom. Ovaj projekt osmišljen je kao iskustveno kolektivno događanje, a provodi se u nekoliko etapa tijekom godine dana. 

Istražujući procedure nastanka grupne instant koreografije te načine na koje gledatelji uranjaju u izvedbu i postaju njezinim akterima, kao i aspekt taktilnosti i kinestetičkog doživljaja skulpture i prostora, ovaj eksperimentalni proces briše granicu između prakse i izvedbe, između izvođača i gledatelja, izlagača i izloženog. U njemu smo svi istovremeno svjedoci i akteri događanja te dijelimo odgovornost za viđeno i doživljeno. 

Ovo je putovanje od javnog i kolektivnog do osobnog i intimnog i natrag; putovanje kroz  različite medije, različite logike i otpore, otpore tijela kao i materijala; putovanje između iskustva prirodnog ambijenta otoka Silbe za koji su obje autorice intimno vezane, urbanog prostora Jabukovca i kontroliranog ambijenta kazališne crne kutije. 

Zrinka Šimičić Mihanović, posljednjih četrnaest godina istražuje somatski pokret kroz različite pristupe i prakse,a njezin autorski rad u velikoj mjeri nadahnut je somatskim iskustvom. Marina Bauer akademska je kiparica koja se u svom radu bavi istraživanjem taktilnosti i kinestetičkog doživljaja skulpture i prostora. Nedavni susret ove dvije umjetnice, u sklopu projekta Start’19 Sculpture Network, otvorio je niz zanimljivih pitanja i želju za njihovom elaboracijom kroz daljnju suradnju. Ona donosi zajedničko intermedijalno promišljanje dodira kao osnove za uspostavljanje međusobne povezanosti i veze s okolišem kojeg smo dio, afirmirajući kroz njega interes za ekologiju, dijeljenje odgovornosti i kolektivnu koreografiju.