PLAN ZA BIJEG, 5. CIKLUS MALIH RADIOFONIJSKIH IZVEDBI

PLAN ZA BIJEG je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi Multimedijalne kolibe iz Zagreba. Već petu godinu za redom pozivamo razne autore/ice i izvođače/ice da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Ovaj projekt nazivamo i našim igralištem, jer je u potpunosti otvoren eksperimentu. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja kojeg smo započeli predstavom radiofonijskog teatra HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje).

Ove obljetničke godine u suradnji s mjestima koja vole knjigu predstavljamo novi projekt ČUJ OVU KNJIGU u vidu malih radiofonijskih izvedbi uživo i time proglašavamo službeni početak borbe za audio-knjigu, kao nastavak naše borbe za kulturu slušanja. Predstavljamo ulomke iz prva dva izdanja; Ljubavnog romana Ivane Sajko i Sjećanja šume Damira Karakaša, u izvedbi glumaca Marije Šegvić, Igora Kovača i Živka Anočića.

TRAG je dio izvedbenog projekta naših mladih suradnika a koji kroz proces ostavljanja i gubljenja traga plesnih i pjesničkih umjetničkih praksi istražuje odnos ovih dvaju medija.

NA VALOVIMA RADIOTEATRA je večer posvećena članovima našeg radiofonijskog ansambla kada ćemo ploviti kroz ulomke iz izbora malih i velikih formi nastalih u prvih 5 godina radiofonijskog teatra, kao i kroz njihove samostalne glazbene projekte. Prikazujemo i ulomak iz male forme u nastajanju PRIČAMO BAJKE ODRASLIMA.

Premijerom predstave DRVO KOJE JE PJEVALO, prvi puta otvaramo vrata radiofonijskog teatra i dječjoj publici. Predstava je to o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

PLAN ZA BIJEG je u zadnjih 5 godina praizveo 12-tak malih formi, 4 novine, nekoliko slušaonica, radionicu i predavanje Colina Blacka, zvučno-svjetlosnu instalaciju, nekoliko repriza i gostovanja. 2016-e godine bio je u potpunosti posvećen radovima studenata ADU i ALU Ozafin, a lani je nastala i prva produkcija van Zagreba u suradnji s art radionicom Lazareti, kada je dubrovački bend IZAE praizveo malu radiofonijsku izvedbu pod nazivom: ANIMAGRAF.

Umjetničke voditeljice PETOG PLANA ZA BIJEG su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Nina Bajsić.

Ekipa ovogodišnjeg PLANA ZA BIJEG pamti kazališnog i radijskog stvaraoca, te prevoditelja, nedavno preminulog RADOVANA MILANOVA:

»Biti čovjek, znati tko si

znati tko ti glavu nosi

Imati kičmu, imati stav»

(Radovan Milanov, iz predstave Klim-Klem, Kazalište Daska)

Produkcija: Multimedijalna koliba u suradnji s RadioTeatrom.

Rad Multimedijalne kolibe podržavaju: Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada kultura nova i Turistička zajednica Grada Zagreba.

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE BESPLATAN, ZA „TRAG” I „NA VALOVIMA RADIOTEATRA” MOLIMO REZERVACIJU NA: multimedijalnakoliba@gmail.com. HVALA NA DONACIJAMA.

Detaljan program u nastavku.

Program:

27. 10. 2018. u 18h, subota

StudioChechov, Gajeva 10

TRAG work in progress

Autorski projekt Nikoline Medak, Nine Bajsić i Marina Klišmanića

Trag je dio izvedbenog projekta koji kroz proces ostavljanja i gubljenja traga plesnih i pjesničkih umjetničkih praksi istražuje odnos ovih dvaju medija. Ples kao efemerna umjetnost bazirana na pokretu koji konstantno bježi u percepciji gledatelja, u dijametralnom je odnosu s poezijom koja svoj materijal pronalazi u jeziku, odnosno pismu koje prije svega postoji kao dokument, čime svom čitatelju omogućava da joj se iznova vraća. Dovodeći u pitanje neuhvatljivost pokreta i fiksiranost pjesme na papiru, projekt nastoji izvrnuti ove premise; na koji način plesna umjetnost u vremenu izvedbe postaje trag, i može li poezija postojati mimo svog zapisa, izvan pisane riječi? Kako u efemernoj umjetnosti pronaći trag, a umjetnosti koja je prije svega trag, izmaknuti sigurnost zapisa?

28.10. 2018. u 20h, nedjelja

Kulturni centar Mesnička, Mesnička 12

NA VALOVIMA RADIOTEATRA

1. Večer radiofonijskog ansambla

Predstavljamo članove našeg radiofonijskog ansambla kroz ulomke iz izbora malih i velikih formi nastalih u prvih 5 godina radiofonijskog teatra i kroz njihove samostalne glazbene projekte.

Nastupaju: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Starčević, Matija Antolić, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Jasmina Bojić, Pavlica Bajsić Brazzoduro, Ivan Zelić, Ivor Plužarić, Stanislav Kovačić, Marija Šegvić, Maro Market, Rene Medvešek, Darko Rundek, The Gentleman i Nina Bajsić

Ulomci iz Hoerspiela, Etera nad Berlinom, Bajsovih vrpci, niza malih formi i iz kantautorske kajdanke.

2. Pričamo bajke odraslima work in progress (ulomak)

Autorski projekt Jelene Miholjević, Ivane Bodrožić, Marka Lucijana Hraščaneca i Saše Božića.

Četvero umjetnika – glazbenik, spisateljica, glumica i redatelj (od kojih su na sceni troje), temeljem ljudske bliskosti našli su se u projektu u kojem publici govore, glume, prikazuju bajke; narodnu bajku koja pleše tango s našom podsvijesti, antibajku u vidu suvremene priče o čistačici koja ostaje bez posla jer nije po volji upravi autorice Ivane Bodrožić, monologa stvarnih ljudi iz zagrebačkog tramvaja koji govore sami sa sobom od stanice do stanice, meditacije kojom kližemo i sanjkamo se po mliječnoj stazi… Radiofonijski karakter ove predstave dopušta nam da je “gledamo ušima” čitavo vrijeme i pritom vidimo dublje. Riječ je o križanju storytellinga i radijskog te performerskog žanra. Pokušavamo bivanjem na sceni u kontaktu s publikom osvijetliti neke od paradoksa našeg unutarnjeg, ali i svakodnevnog života. Pričamo bajke po kućama, po sceni, po klubovima, pričamo da ispričamo i da se pitamo.

30.10. 2018. u 18h, utorak

Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, Peščenica

ČUJ OVU KNJIGU

Borba za audio-knjigu

U suradnji s mjestima koja vole knjigu kroz niz predstavljanja u vidu malih radiofonijskih izvedbi uživo proglašavamo službeni početak borbe za audio-knjigu, kao nastavak naše borbe za kulturu slušanja.

Predstavljamo ulomke iz prva dva izdanja; Ljubavnog romana Ivane Sajko i Sjećanja šume Damira Karakaša, pri čemu kreativni tim okupljen oko dva naslova čine dramaturginja i radijska umjetnica Pavlica Bajsić Brazzoduro, ton majstor i glazbenik Dino Brazzoduro, studentica dramaturgije i glazbenica Nina Bajsić, te glumci Marija Šegvić, Igor Kovač i Živko Anočić.

9. 11. 2018. u 18h, petak

Booksa, Martićeva 14d
ČUJ OVU KNJIGU

Borba za audio-knjigu

U suradnji s mjestima koja vole knjigu kroz niz predstavljanja u vidu malih radiofonijskih izvedbi uživo proglašavamo službeni početak borbe za audio-knjigu, kao nastavak naše borbe za kulturu slušanja.

Predstavljamo ulomke iz prva dva izdanja; Ljubavnog romana Ivane Sajko i Sjećanja šume Damira Karakaša, pri čemu kreativni tim okupljen oko dva naslova čine dramaturginja i radijska umjetnica Pavlica Bajsić Brazzoduro, ton majstor i glazbenik Dino Brazzoduro, studentica dramaturgije i glazbenica Nina Bajsić, te glumci Marija Šegvić, Igor Kovač i Živko Anočić.

20.11. 2018. u 18h, utorak

Mala scena, Medveščak 2

DRVO KOJE JE PJEVALO

uzrast: 5+

“Drvo koje je pjevalo” predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. U realnosti u kojoj smo svakodnevno bombardirani vizualnim informacijama čime je naš senzorni aparat prestao biti osjetljiv na zvuk – jedna od osnovnih ideja predstave jest povratak umijeću i važnosti slušanja te osvještavanje svega što putem slušanja možemo spoznati, osjetiti i doživjeti. Predstava je autorski projekt studenta režije Hrvoja Korbara, studentice dramaturgije Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, studentice violine Jasmine Bojić i glumice Marije Šegvić.

https://www.facebook.com/events/334009027406247/