PAVLICA BAJSIĆ

Studirala etnologiju i bohemistiku, potom diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, magistrirala estetiku na Paris 8 Saint-Denis na temu zvuka i dokumentarnog.
Kao samostalna umjetnica bavi se aktivno radijemkazalištem i filmom od 1995.godine.
Nagrade: Grand Prix de Suisse, Ake Blomstrom Memorial Prize, Prix Europa Guest of Honour i dr. te je hrvatska predstavnica u Antologiji „30 godina svjetskog radijskog dokumentarca” European Broadcasting Uniona.
Dokumentarne radio-drame i ars akustike su joj emitirane na slijedećim radiostanicama: Hrvatski radio, ORF, Švicarski radio, Rundfunk Berlin Brandenburg, Deutschlandradio Berlin, BBC, Chicago Public Radio i Australian Broadcasting Corporation. Kao novinarka i voditeljica dugo je surađivala s Dječjim, Obrazovnim, Dramskim i Trećim programom Hrvatskog radija, te radijem Multikulti u Berlinu.
Dramaturški je surađivala u mnogim kazalištima ali većinom na predstavama Teatra Exit, , redateljski pak u sinkronizaciji cjelovečernjih animiranih filmova („Potraga za Nemom”, „Ledeno doba” i dr), scenaristički na scenarijima za igrane i animirane filmove, dječje serije i dramske serije („Trampolin”, „Na terapiji”, „Pričaj mi”, „Djevojka koja je bila radio”) , kao prevoditeljica i autorica adaptacija surađuje sa Sašom Božićem, Ksenijom Zec i Reneom Medvešekom ( „Dezerter”, „Zagreb gori”, „Kreket” ), te je radila u organizaciji nekoliko međunarodnih festivala („Prix Marulić „ na Hvaru i „Prix Europa” u Berlinu).
Voli smišljati nadrealne međunarodnje suradnje i platforme i činiti ih realnima: Cross Country Radio Project 2004: Danski, Bugarski i Hrvatski radio, Unusual European 2007: Behind every outstanding social and artistic action, there is an outstanding personality.
Sudjeluje u osnivanju formalnih i neformalnih grupa građana/ki sklonih nekoj grani umjetnosti ili pedagoškom radu: Projekt Bizon (1996.), Feature Ti Mater (2000.), RadioAktif (2004.), Multimedijalna koliba (2013.).
Od 2004. osmišljava, pokreće i vodi radionice o zvuku za djecu, mlade i odrasle u Zagrebu , Srebrenici, Sarajevu i Berlinu (RadioActif, Schüler helfen Leben, Centar za kulturu August Cesarec, ISI e. V. i dr.), a od 2013. surađuje i na „Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić „(HFS).
U suradnji s Lanom Deban od 2005. osmišljava, pokreće i predaje teorijske i praktične kolegije o Zvuku na Akademiji likovne umjetnosti (MA Novi mediji) i na Akademiji dramske umjetnosti (MA Oblikovanje zvuka) u Zagrebu u svojstvu vanjske suradnice.
2007. osmišljava, pokreće i sudjeluje na TIŠINI/LE SILENCE, multimedijalnoj izložbi i performansu u Zagrebu (Kula Lotrščak) i u Parizu (Les Voutes). Tada oko teksta Zvonimira Bajsića „Sinopsis za zvučni esej Tišina” (1978.) okuplja 20-tak audio i vizualnih umjetnika i performera iz Zagreba, Berlina, Pariza i Sao Paola.
Vlada osnovama montaže zvuka u Samplitude, Digas i Pro tools programima, te terenskog snimanja. Vlada i osnovama preponskog jahanja i vožnje bicikla s preprekama po nevidljivim gradskim biciklističkim stazama. Loše pliva.
Dosta aktivno govori i piše francuski, talijanski, njemački, engleski i hrvatski, te vrlo pasivno češki i portugalski.
Majka dvoje djece. Osmišljava, pokreće i sudjeluje gdje stigne. Najčešće je to u Zagrebu i Berlinu.”Vjencani u Istri 1900.” (2000.)

https://soundcloud.com/hana-kolman/sets/vjencani-u-istri-1900-2000 “Terra rossa Terra nera” (2000) AUF DEUTSCH/KROATISCH/ITALIENISCH

https://soundcloud.com/hana-kolman/pavlica-bajsic-terra-rossa-terra-nera-2000_insert  “Mars over Zagreb”, 2003.    IN ENGLISH

https://soundcloud.com/hana-kolman/pavlica-bajsic-mars-over-zagreb_insert-2003  

“La fabrique des accumulateurs” , 2006.  AU FRANCAIS

https://soundcloud.com/hana-kolman/pavlica-bajsic-i-ljubica-letinic-la-fabrique-des-accumulateurs2006 “Aufbruch im Knast”, 2007.   AUF DEUTSCH/KROATISCH

https://soundcloud.com/hana-kolman/aufbruch-im-knast_insert-pavlica-bajsic-renata-sikic_radioactif “Tisina / Silence”, Zagreb i Pariz 2007.

https://soundcloud.com/hana-kolman/reportaza-o-tisini-u-kuli-lotrscak-antena-radio-101-2007-igor-ruzic  “Cantato sensibile”, 2009.

https://soundcloud.com/hana-kolman/pavlica-bajsic-cantato-sensibile-ulomak-2009 “O vrpcama i ljudima”, 2009.

https://soundcloud.com/hana-kolman/pavlica-bajsic-o-vrpcama-i-ljudima-2009_ulomak “Mediteranski brevijari” 2010./2011. (Radio-Mediteran)

https://soundcloud.com/hana-kolman/sets/mediteranski-brevijari “Lampedusa”, 2012.

https://soundcloud.com/hana-kolman/radio-mediteran-lampedusa-2012-ulomak-pavlica-bajsic “Vrijeme i sjecanje”, 2012.

https://soundcloud.com/hana-kolman/vrijeme-i-sjecanje-pavlica-bajsic-i-lana-deban
“Hoerspiel”, 2013.   IN ENGLISH

https://soundcloud.com/hana-kolman/hoerspiel-a-reportage-in