Improspekcije2017

od 21. listopada do 11. studenog 2017.

mjesta događanja:

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25 / Teatar &TD, Galerija SC
Ozafin Alu, Zgrada Slave Raškaj , Ilica 85, 2. kat / Kapelica
Mala dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip b.b.
Akademija dramske umjetnosti, Frankopanska 22
Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
Multimedijalna koliba, Buconjićeva 39

11. po redu međunarodni festival improvizacije Improspekcije2017 otvara temu odnosa improvizacije, somatskog rada i njima inherentne političnosti. Kroz izvedbe, predavanja, razgovore, igre i radionice, program donosi prikaz različitih umjetničkih i društvenih praksi kojima je polazište tijelo.

Tijelo kao dom, majčinsko tijelo, tijelo koje dodiruje i prima dodir, umorno tijelo, tijelo u sukobu, tijelo koje traje, tijelo koje pamti i zna, tijelo kao jedinstveno mjesto promjene, učenja i transformacije...tijela su ta, izvođača kao i gledatelja, koja će dijeliti izvedbene trenutke ovogodišnjih Improspekcija, efemerne i neponovljive. 

program:

21. listopada, Ozafin Alu
19.00 sati
IZVEDBA
Sonja Pregrad: Dom
Kako svojim tijelima jesmo ili možemo biti dom, sebi i drugima? U prostoru nehijerarhičnog dijaloga jedan medij stvara materijal prevodeći drugi - glazba prevodi koreografske upute, koreografija prevodi strategije videa, video prevodi proces nastajanja kostima, a kostimi tjelesno iskustvo stvaranja glazbe...
suautorice i izvođačice: Laura Barić, Valerija Cerovec, Teuta Gatolin, Lana Hosni, Ema Kani, Vilte Svarplyte, Josipa Štulić
dramaturška podrška: Iva Nerina Sibila
produkcija: Četveroruka

22. listopada, Ozafin Alu
19.00 sati
IZVEDBA
Sonja Pregrad: Dom

20.30 sati
RAZGOVOR
moderatorica: Ana Fazekaš

od 27. do 31. listopada, različiti prostori
IZVEDBA U TRAJANJU
Pavle Heidler, Ana Horvat, Silvia Marchig, Sonja Pregrad: Glečer Extended
Glečer Extended je izvedba u trajanju i slika u koju možete uroniti u bilo kojem trenutku u kojem se zateknete ispred nje; vremenski eksperiment u kojem rad tretiramo kao kontinuum od sedam dana tijekom kojih otvaramo vrata za one spremne uroniti u duboko vrijeme Glečera.
27. listopada od 18.00 do 22.00 sata, Mala dvorana Pogona Jedinstvo
28. listopada od 17.00 do 21.00 sat i 29. listopada od 11.00 do 15.00 sati, Akademija dramske umjetnosti u Frankopanskoj
30. listopada od 10.00 do 16.00 sati i 31. listopada od 18.00 do 22.00 sata, Galerija Miroslav Kraljević

31. listopada, Galerija Miroslav Kraljević
18.00 sati
RAZGOVOR
moderatorica: Ana Fazekaš

4. studenog, Teatar &TD, Polukružna dvorana
12.00 sati
IZVEDBA
Jevtović & Larrèrović : Chorégraphie, BABY! 
6. epizoda / Živjelo majčinstvo (Hail Mammary) 
Projekt Chorégraphie, BABY! bavi se rječnikom, reprezentacijama i klišejima u suvremenom plesu i izvedbi. Njegova 6. epizoda,  Živjelo majčinstvo, s temom majčinstva kao polazištem, izbacuje bebe na scenu zajedno s vodom za kupanje, noseći se s ugodnim i istovremeno smrdljivim iskustvima, zbunjujućom i istovremeno tragikomičnom osjetljivošću te s beskrajnim, ali premostivim preprekama, sve u potrazi za njihovom (de)artikulacijom.

17.00 sati
mini KONFERENCIJA 1. dio
Jana Schildt: Otjelovljena transformacija sukoba
Jana Schildt je medijatorica s doktoratom iz mirovnih studija i velikim interesom za ples i pokret. U ovom predavanju govorit će o somatskom pristup medijaciji. Zanima ju manifestacija tijela u sukobu te kako nas cjeloviti pristup, onaj  koji uključuje tijelo i um, može podržati u sukobu na konstruktivan način.

Zrinka Šimičić Mihanović: Izvana Unutra
Zrinka Šimičić Mihanović niz se godina educira u području somatskog rada. Njezino predavanje donijet će razmišljanja o somatskom pristupu u plesu, ali i u širem društvenom kontekstu, s polazištem u odnosu između Unutarnjeg i Vanjskog.

Urban Kmet: B-strana (B-side)
B-strana je izvedbena igra; igra udarca rukom po prašnom stolu; preslagivanje čestica prašina koje su se digle u zrak prije nego li će pasti natrag na stol. U programu Improspekcija B-strana preslaguje elemente predavanja koja joj prethode, nudeći zaigran put do novih uvida. 
inicijator i MC igre: Urban Kmet
Igra se razvijala u suradnji sa Senkom Anastasovom.
produkcija: IDTO (idto.upri.se), Federacija (federacija.net)

5. studenog, Teatar &TD
od 11.00 do 17.00 sati
RADIONICA
Jana Schildt: Otjelovljena transformacija sukoba
Na ovoj radionici istraživat će se somatski pristup transformaciji sukoba - kako se sukob manifestira u tijelu te kako tijelo, s druge strane, može postati resurs za njegovu preobrazbu.

17.30 sati
Lana Hosni i Zrinka Šimičić Mihanović: pOGLED, prezentacija rada u nastajanju

od 7. do 9. studenog
Madalina Dan: Agencija dodira (The Agency of Touch)
Riječ je o radu koji koristi dodir, tjelesno-senzoričku svjesnost i njezinu moć povezivanja kao oruđa tjelesne komunikacije; o susretu gdje se dodiru pristupa kao izvedbenoj gesti; o pokušaju stvaranja trenutne taktilne kompozicije. Tijelo primatelja postaje prizorište, krajolik, afektivna tekstura, subjektivna senzorička površina...U okviru festivala Improspkecije2017 auorica će svoj koregrafski rad izvoditi za i s različitim ciljanim skupinama.
partner: Centar za rehabilitaciju Zagreb

10. studenog, Galerija SC
19.30 sati
INSTALACIJA/IZVEDBA
Karolin Kent: Unutra / Vani  (Inside / Outside)
Rad je dio većeg projekta, Modern Epidemic, koji se, kroz izvedbu i film, bavi problemom Sindroma kroničnog umora / depresije. Postavlja pitanja o tome kako, kroz razvotežu između unutarnjeg i vanjskog svijeta, stvoriti održivi način postojanja  i uspostavljanja odnosa s okolinom te koja je u tome odgovornost pojedinca, zajednice i društva.

20.30 sati
predstavljanje projektaSomatska mreža Hrvatske i RAZGOVOR

11. studenog, Mali dom
od 10.00  do 14.00 sati
RADIONICA
Madalina Dan: Agencija dodira (Agency of Touch)
Prvi dio radionice usredotočit će se na blagotvorni i terapeutski učinak dodira kao integrativnog i direktnog načina povezivanja s osjetilima. Drugi dio bit će poziv sudionicima na dijalog o umjetničkom i društvenom angažmanu, te alatima i strategijama rada s njima.

Galerija SC
12.00 sati
INSTALACIJA/IZVEDBA
Karolin Kent: Unutra / Vani  (Inside / Outside)

17.00 sati
mini KONFERENCIJA  2.dio
Madalina Dan: Sve dodiruje sve (Everything touches everything)
Madalina Dan je plesna umjetnica koja već niz godina razvija specifičnu metodologiju rada s dodirom kao koreografskim alatom. Ovom prilikom predstavit će svoj višegodišnji projekt koji dotiče pitanja poput osjetilne uspavanosti, zanemarivanja edukacije o tijelu i anatomiji, neravnopravne dostupnosti blagodati dodira i rada s tijelom zbog ekonomskih razloga, kao i zbog još uvijek raširenih predrasuda. Podijelit će i specifična iskustva stečena kroz izvedbe u sklopu Improspekcija. Želja joj je kroz ovo predavanje otvoriti prostor za razmišljanje o političkoj dimenziju koju donosi susret umjetničkog i društvenog djelovanja.

Karolin Kent: Unutra/Vani i održivost u životu (Inside/Outside and sustainability in life)
Karolin Kent je interdisciplinarna umjetnica čiji je rad fokusiran na pokret i vizualnu umjetnost. Zanima ju integriranje umjetnosti u različite društvene kontekste koji uključuju javne prostore, školstvo, aktivizam, terapijski rad. Njezino predavanje otvara pitanje: Je li Sindrom kroničnog umora epidemija današnjeg doba i tko/što za to snosi odgovornost?

Urban Kmet: B-strana (B-side)

20.00 sati
IZVEDBA
Improspekcije pozivaju: Ema Crnić, Davorka Horvat, Ivana Pavlović, Tommaso Rolando
Na poziv Improspekcija, četvero umjetnika, glazbenika i plesača, prvi se put put susreće u izvedbi.

http://www.improspekcije.com/?page_id=3033