4. PLAN ZA BIJEG

PLAN ZA BIJEG je ciklus malih radiofonijskih izvedbi u kojem svake godine pozivamo razne autore i izvođače da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Umjetničke voditeljice su Pavlica Bajsić Brazzoduro, radijska i kazališna autorica, te Ljubica Letinić, radijska autorica i novinarka.

PROGRAM 4. PLANA ZA BIJEG:

27.10.17. u 20h i 21:15h (PETAK), StudioChekhov Gajeva 10 

1. NE MOGU NASTAVITI. NASTAVIT ĆU. (trajanje 30min)
prema motivima romana Samuela Becketta Neimenjivi

Izvodi: Marija A. Šegvić
Režija: Hrvoje Korbar
Dramaturgija: Sunčica Sodar

Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.

Video teaser: https://vimeo.com/213285721

2. PORCULAN (trajanje 30min)

Tekst: Dubravko Mihanović
Režija: Mislav Brečić
Izvode: Zrinka Simicic Mihanović i Stanislav Kovačić
Glas: Rakan Rushaidat

Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares – grad gdje mrtve spaljuju na ulicama, jedno drvo s kojeg pada lišće, “Slovačka suita za mali orkestar”, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom” djeca, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu… Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja.

Video teaser: https://vimeo.com/209205929

4.11.17. u 18h (SUBOTA), Kino Kinoteka, Kordunska 1
– ulaz besplatan-

1. GLAZBODRAM (trajanje 20min)

Zvukolovci: Franka Meštrović, Adriana Kramarić, Maro Market

U mrežu ulomaka dokumentarnih i igranih radiodrama te ars acustica, uhvatili su se glasovir, flauta, elektronika, vokali, udaraljke, harmonika, kalimba, drombulja i jedna sasvim obična tikva.
Troje lovaca zvukova, radijskih glazbenih dramaturga, pristupaju radijskim emisijama kao akustičkom i asocijativnom materijalu za novu glazbeno-scensku partituru koja omogućava radiju izlazak iz kutije.

ulomci: Katja Šimunić:” Blue Blanche,Tango,Rat”, Stephanie Jamnicky/Zoran Sajko: ” Glagoljon”, Diana Meheik: ” Jerihonska ruža”, Zvonimir Bajsić/Maksim Jurjević: ” Starolička patetična”, Diana Katharine Anna : ” Drugi metak”, Mladen Rutić/Anka Savić.” Molitva”, Pavlica Bajsić/Lana Deban: ” Trag u čađi”, Filip Šovagović: ” Cigla”, Luka Paljetak:” Tri mesara”

-pauza-

2. Monostage: hommage Anti Perkoviću (trajanje 22:46)

Dramaturgija: Sunčica Sodar
Tonska obrada ulomaka: Nenad Sinkauz

Sa zadarskog festivala sola MONOPLAY, stiže nam posveta u ožujku preminulom Anti Perkoviću. Hommage u obliku kolaža iz njegovih autorskih radijskih dokumentaraca nastalih u okviru ugašene emisije Audio.doc.

Ante Perković (1973. – 2017.) je bio novinar, glazbenik, publicist, performer i radijski autor, jedan od hršpilaša i savjetnik ovog ciklusa.
Ovo je prvi PLAN ZA BIJEG bez njegove prisutnosti.

Radiofonijski teatar Multimedijalne kolibe je započeo svojim radom kroz predstavu HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro koja već četiri sezone s velikim uspjehom kod publike i kritike promovira ideju „kazališta u radiju i radija u kazalištu“. Upravo se zbog tog iskustva ukazala potreba za istraživanjem manjih, otvorenijih formata kao temeljem budućih autorskih pristupa. Tako se ciklus PLAN ZA BIJEG kroz protekle tri godine pokazao i kao dobrim načinom okupljanja novih autora i izvođača, ali i senzibilizacije publike za ovakav izričaj. Ove godine održali smo i prvi PLAN ZA BIJEG u Dubrovniku u suradnji s Art radionicom Lazareti gdje smo osim predstavljanja zagrebačkih naslova, praizveli i jedan novi naslov dubrovačkih autora, članova benda IZAE.

Voditelj tonskog oblikovanja: Dino Brazzoduro
Vizualno oblikovanje i fotografija na plakatu: Joško Gamberožić
Produkcija: Vera Pfaff za Multimedijalnu kolibu

Četvrti PLAN ZA BIJEG je ostvaren u suradnji sa Studijem Chekhov, Festivalom Monoplay, Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca i Kinom Kinoteka.
Program Multimedijalne kolibe podržava Ministarstvo Republike Hrvatske, Ured za kulturu Grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.