IMPROSPEKCIJE2015

međunarodni improvizacijski festival
od 3. do 9. listopada i od 19. do 21. studenog 2015.
Teatar &TD
Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25

Ovogodišnji, deveti po redu festival improvizacije, Improspekcije2015, donosi program raspoređen u dva bloka i koncipiran oko dviju tema – nelinearnih plesnih (i osobnih) povijesti te komunikacije plesa i publike odnosno mogućih odnosa i utjecaja između gledatelja i izvedbe.

Umjetnost ima svoju nelinearnu kolektivnu povijest, kroz kontinuitet i prekide, kroz individualne ekspresije i neminovnost dijeljenja estetskih i političkih pitanja koje svaki period donosi. Zanima nas kako tu povijest otjelovljujemo kroz ples te kako ju dijelimo s publikom, odnosno zajednicom u kojoj djelujemo. Važno nam je o vlastitoj povijesti razmišljati, ne (samo) kroz opisivanje povijesnih narativa, već tijelom, plesom, umjetničkim radovima, zajedničkim bivanjem u prostoru eksperimenta te uključujući publiku u socijalnu igru dijeljenja, gledanja, kazališta…

1. dio :

od 3. do 9. listopada, Kino SC
istraživački laboratorij Riba gušter leopard čovjek – praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa pod mentorstvom međunarodnih umjetnika i pedagoga Marie Francesce Scaroni i Petera Pleyera.
Laboratorij okuplja profesionalne plesne i izvedbene umjetnike iz Hrvatske i okolnih zemalja u teorijskom i praktičnom istraživanju specifičnosti plesnih praksi i narativa koji su stvorili kanon na koji se danas oslanjamo te koji čini polje socijalnih i poetskih pitanja kojima se pojedinačno, ali i kao scena bavimo.

5. listopada, Polukružna dvorana, Teatar &TD
20.00 sati

Peter Pleyer: 
p
peter

pleyer
portfolio
performans
predstava

Što se dogodi kada plesni umjetnik uđe u dvoranu sa svojom cjelokupnom arhivom od 25 godina s namjerom da ju na novi način razvrsta? Koje su teme i dalje važne, a koje su napuštene? Kojima bi se moglo vratiti i razviti ih?
Možda “p” stoji za “puzzle” u kojem će odgovarajući dijelovi biti spojeni.
Inspiriran svojim posljednjim solo radovima Choreographing books (2006.) i Ponderosa trilogy (2014.), Peter pleše svoj osobni arhiv p.

Peter Pleyer
Nakon nekoliko godina rada kao glumac u njemačkom kazalištu, studira ples na European Dance Development Centre / Art Academy Arnhem, Nizozemska. Radi kao plesač i asistent koreografije s Yoshiko Chuma u New Yorku i s Markom Tompkinsom u Parizu. Od studentskih dana surađuje s Eszter Gal (Budimpešta). Od 2000. živi u Berlinu. Mentorira izvedbene projekte u Njemačkoj, Švedskoj i Poljskoj, s fokusom na nove metode podučavanja plesa i koreografije u kojima improvizacija igra suštinsku ulogu. Kroz to nastaje predavanje/instalacija Choreographing books u kojoj prezentira svoj pogled na razvoj studija plesa u SAD-u i Europi. Pomaže u stvaranju edukacije iz suvremene koreografije u Berlinu. Član je umjetničkog i znanstvenog kolektiva Veronika Blumstein koji istražuje i rekonstruira rad fiktivne poljske koreografkinje. Od 2007. do 2014. umjetnički je direktor festivala Tanztage Berlin, a 2012. i 2013. dio programatorskog tima kazališta Sophiensaele u Berlinu. Sa solo radom Ponderosa Trilogy te grupnom koreografijom i međunarodnim improvizatorskim formatom Visible Undercurrent, 2014. uspješno se vraća koreografskom radu.

Maria Francesca Scaroni: Display
Écriture (féminine) za tijelo i scenu

Zvuk/uvježbavanje glasa: Alessio Castellacci
Izrada kostima: Peter Pleyer
Koprodukcija: Tanztage Berlin 2011/12

Unutrašnji dijalog, manifest tijela, plesno djelo za scenu nastalo “monologizirajući” s radom Interior Scroll (1975) Carolee Schneemann. Svitak (“scroll”) je papirus, mjesto znanja koje Schneemann prepoznaje kao unutrašnje, intuitivno i sveto. Ona tekst vadi iz svojih genitalija nakon ritualne pripreme koja uključuje nago poziranje, čitanje, prekrivanje sebe blatom. Display je pokušaj refleksije o ambiciji plesačkog tijela da integrira načine stvaranja znanja, spajajući metodološki i linearni pristup s iskustvenim, osjetilnim, zrakastim postupcima kroz “karnevaleskni” tjelesni diskurs. Rad se bavi nijansama izloženosti (ženskog i plesačkog) tijela u trenutku nastajanja, uplićući njihovo porijeklo u današnje vrijeme u kojem se umjetnost performansa i plesa sudaraju i nespretno kroče naprijed. Tu je i neophodni narcizam, iscjeljiteljstvo, neznalački pristup stvaranju te nedostižno razdvajanje života od umjetničkog rada.

Maria F. Scaroni
Od talijanskih televizijskih produkcija do “release” i post-modernih plesnih tehnika, od kontakt improvizacije do studija književnosti i teorije, od 1996. do danas, Maria F. Scaroni kreće se kroz kompleksnu mrežu učenja i stvaranja. Njen rad, usmjeren na suradničke procese i eksperimentiranje s iskustvom trajanja, obilježen je hibridnim formama koje se kreću između performansa, koreografije i instalacije. Radovi: The Symmetry Project s Jessom Curtisom/Gravity, The State of Things AADK/s Vaniom Rovisco, Dance.Private Carnival (plesna instalacija)/AADK, DisplayTowards Another Miraculous s Frankom Willensom. Kao izvođačica surađuje s Tinom Sehgalom, Jeremy Wadeom, Wilhelmom Groenerom, Hannom Hegenscheidt te od 2011. s Meg Stuart/Damaged Goods (Built to LastSketches/NotebookUntil Our Hearts Stop).
Uključena je u improvizacijske kolektivne prakse (Politics of Ecstasy/Auf den Tisch/; P.O.R.C.H./Ponderosa; krugu queer-identificiranih umjetnika u San Franciscu među kojima su i majstorica, plesna pionirka i iscjeliteljica Sara Shelton Mann i Keith Henessy).
Podučava na HZT pri sveučilištu u Berlinu, a aktivna je i u nezavisnim edukativnim projektima (P.O.R.C.H. i Smash Berlin), unutar kojih razvija metodologije rada usmjerene na tijelo kao materijal. Završila je M.A. iz talijanske suvremene književnosti, s tezom o edukaciji i plesu.

8. listopada, Kino Sc
javna prezentacija laboratorija Riba gušter leopard čovjek – praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa

2.dio:

19. studenog
20.00 sati
Mila Pavićević / Zrinka Užbinec: Tamo gdje se susreću, premijera

Izvođačice: Lana Hosni, Marta Krešić i Lana Šprajcer
Koncept i koreografija: Mila Pavićević i Zrinka Užbinec
Dramaturška podrška: Mario Kikaš
Oblikovanje zvuka: Lujo Parežanin
Producent: Miran Jurić
Produkcija: Centar za dramsku umjetnost, Zagreb
Koprodukcija: festival Improspekcije2015
Uz podršku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Plesna predstava Tamo gdje se susreću polazi od umjetničkog istraživanja staništa plesa: prostora, odnosno resursa plesa u čijim okvirima dolazi do rada, suradnje i odabira određenih stilova i postupaka – njihove komunikacije s drugim stilskim skupovima ili pak međusobnog miješanja. Jednako kao što se u svakom organizmu u ekosferi istovremeno događaju biološki procesi, tako i u različitim plesnim staništima nastaju osobne plesne povijesti koje ostaju upisane u plesačko tijelo.

Određujući sekundarne karakteristike mapiranih staništa i povijesti vlastitih tijela i iskustava, gradimo taksonomiju svojih staništa i organskih pojava. To nam služi kao osnova za uspostavljanje koreografskih situacija koje omogućuju da parametri plesačkog materijala (ritam, intezitet, segment pokreta…) pregovaraju s drugim tijelom, tumače ga i prelaze iz jednog u drugo tijelo u susretu.

Tamo gdje se susreću:
trbušna plesačica i keramička riba
orijentacijski trkač i slijepa ulica
strojevi za letenje zrakom i rubovi
videonadzor i objekti koji teže spajanjem s drugim objektima
prazni bazen i kopije tuđih tijela


Šavovi su neformalna grupa plesnih umjetnika, dramaturga i kritičara (Lana Hosni, Mario Kikaš, Marta Krešić, Mila Pavićević, Lujo Parežanin, Jure Radnić, Lovro Rumiha, Lana Šprajcer, Zrinka Užbinec) koja se bavi različitim aspektima rada u umjetnosti kroz koreografske, odnosno plesne artikulacije, ali i autorske tekstove, istraživanja te sudjelovanje u suradničkim projektima s drugim organizacijama i pojednicima na zajedničkim temama i mjestima susreta. Za nas je rad slojeviti pojam kojem prilazimo i kao pitanju socijalnih uvjeta umjetničke (re)produkcije, kao mjestu tematizacije kroz različite umjetničke medije, ali i kao pojmu određene političke ili organizacijske artikulacije.

20. studenog
20.00 sati
Sandra Banić Naumovski / Ana Kreitmeyer / Zrinka Užbinec: Zastoji

Koreografija: Sandra Banić Naumovski, Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec
Izvedba: Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec
Multimedija: Igor Pauška
Glazba: Adam Semijalac

Zastoji su fragmenti u kojima se percepcija zgušnjava, rasteže, prorijeđuje, usporava, intenzivira. Izvedba se gradi kombinatorikom triju aspekata (slike, izvedbe uživo i kontakta) te prostora publike koji je, uz izvođačice, nezaobilazan sudionik izvedbe. Nemogućnost stvaranja fluidnog kontinuiteta, rascjepkanost pogleda i pažnje, otvara mogućnost odabira i kreiranja vlastite perspektive na gledano.

Rad je nastavak serije izvedbi KontAkt 1 iz 2010. te nastoji promišljati problematiku i parametre izvedbenog okvira u kojem se izvedba tretira kao dio procesa te se iskustvo stečeno na izvedbi pokušava vratiti natrag ne samo u izvedbu, već i u proces rada do slijedeće moguće izvedbe. Time se nastoji otvoriti vrijeme za refleksiju o radu nakon njegove prezentacije.

Autorice prvu koreografsku suradnju ostvaruju davne 2002. godine kroz rad na koreografiji Možda jednom. Do tada i od tada njihova suradnja odvija se kroz različite projekte u različitim konstelacijama i akcijama: plesnim, aktivistističkim, prijateljskim, strukovnim i sl.
Danas, Ana i Zrinka članice su izvedbenog kolektiva BADco., a Sandra je voditeljica Odjela za kulturu i naknadništvo u POU Zagreb.

21. studenog
20.00 sati
Rosalind Crisp: Unwrapping d a n s eplesno predavanje

video: Eric Pellet/Le Fresnoy
produkcija: Rosalind Crisp/Omeo Dance
izvršna produkcija: Kara Ward

parcijalno predavanje o parcijalnoj povijesti
nedovršeni p l e s zasićenog tijela
praksa koja se nastavlja…izložena

U izvedbenom plesnom razgovoru australska koreografkinja Rosalind Crisp pleše i govori o svojoj praksi koreografske improvizacije i njenom razvoju od The  d a n s e  project (Pariz 2005.) do The Boom Project (Melbourne 2015.).
Njena se praksa temelji na nizu nestabilnih principa koji se neprekidno transformiraju proizvodeći jezik koji je moguće točno identificirati, a istovremeno je u stalnoj mutaciji. Kroz kontinuirani samostalni rad u studiju te suradnju s raznim umjetnicima u Australiji i Europi (Lizzie Thomson, Céline Debyer, Max Fossati, Andreas Müller, Andrew Morrish, Helen Herbertson, spisateljica Isabelle Ginot…) d a n s e projekt nastavlja se razvijati, prelijevajući se u niz radova, te u metodologiju rada namijenjenu plesačima i koreografima.

Unwrapping d a n s e je razvijen uz rezidencijalnu podršku pri Tasdance Tasmania (2012.), Orbost Mechanics Institute Victoria (2013.), Tanzfabrik Berlin (2013.), Atelier de Paris-Carolyn Carlson Paris (2013.)

Rosalind Crisp (Australija/EU) jedna je od vodećih australskih plesnih umjetnica, koja je, u preko 25 godina, uz velik opus radova stvorila i vlastitu metodu koreografske improvizacije. Započela je školujući se na Victorian Ballet School (Melbourne), a zatim nastavila na European Dance Development Centre (Arnhem, Nizozemska). 1996. osnovala je Omeo Dance Studio koji je deset godina ugošćavao plesače i koreografe. Osnova njegog rada je sustavna solo praksa u studiju, te razvijanje dugotrajnih suradnji sa drugim umjetnicima. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, te živi i radi između Australije i Europe. www.omeodance.com

Od 19. do 21. studenog, od 19.30 sati, foaje Teatra &TD
tragovi laboratorija Riba gušter leopard čovjek – praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa

U laboratoriju su sudjelovali: Dora Đurkesac, Marko Gutić Mižimakov, Nikolina Komljenović, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Irena Mikec, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila, Zrinka Šimičić Mihanović, Josipa Štulić, i Žak Valenta.
Tijekom 2. dijela festivala u foajeu Teatra &TD bit će izloženi dokumentarni materijali i tragovi proizašli iz osmodnevnog istraživanja. 

svake večeri
Sofia Mavragani / Sonja Pregrad: playforZAGREB, izvedba kao društvena igra

Zagreb je slijedeća stanica inovativnog umjetničkog projekta playforPLACE, koji polazi od ideje društvene igre i njene esencijalne uloge u stvaranju umjetnosti i života. Do sada je posjetio brojne gradove (Istanbul, Reykavik, Wellington, Beograd, Thessaloniki, Buenos Aires…) inicirajući ondje zaigrane intervencije u suradnji s lokalnim umjetnicima i građanima.

U okviru Improspekcija2015 projekt se odvija u suradnji s plesnom umjetnicom Sonjom Pregrad, s fokusom na društvenost i igru koje se tiču odnosa gledatelja i izvedbe. PlayforZAGREB vam svakog dana priprema novu igru kroz iskustva novih osjeta i odnosa unutar kazališnog prostora.

https://playfor4.wordpress.com/playforplace/
https://www.facebook.com/playforplace
www.sofiamavragani.com

Sofia Mavragani (Grčka) je koreograf/pedagog/dizajner koncepata. Diplomirala je na European Dance Development Centre, ArtEZ-University of Arts, Arnhem, NL, te na Athens School of Economics. Njeni radovi su predstavljeni na raznim festivalima i prostorima u Grčkoj, Europi i Argentini.  Jedan je od osnivača međunarodne mreže umjetnika Fingersix i neprofitne organizacije Fingersix u Ateni. Vođena svojom sklonošću prema području edukacije i razmjene, razvija eksperimentalne radionice improvizacije i kompozicije, kao što su cjelonoćna radionica nekonvencionalnog kazališnog izražaja OUT OF ORDER, te istraživački projekt playforPLACE koji je dosad realiziran u 13 gradova u Europi, južnoj Americi i Oceaniji. U svakom gradu Sofia poziva na suradnju lokalnog umjetnika/cu.

Festival Improspekcije2015 nastavak je višegodišnjeg projekta koji se od 2007. kontinuirano bavi problematikom improvizacije kao izvedbene forme, radeći, s jedne strane, na razvoju i afirmaciji domaće improvizacijske scene, dok, s druge strane, kritički promišlja istu tu izvedbenu formu, kroz različite formate izvedbi, diskusija, istraživačkih procesa i radionica, tiskanih publikacija itd. Projekt je zamišljen kao platforma koja se zalaže za otvorenost, intermedijalnu i interdisciplinarnu suradnju te je, od samog početka, međunarodnog karaktera. 
Improspekcije su dobitnik kolektivne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske 2014.


Koordinatorice projekta Improspekcije: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović
Izvršna producentica: Nina Križan
Tehnički direktor: Tomislav Maglečić
Grafičko oblikovanje: Dora Đurkesac
Produkcija: Multimedijalna koliba
Koprodukcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD
Projekt je podržan od Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske