2. PLAN ZA BIJEG

Drugi Plan za bijeg naziv je ciklusa malih radiofonijskih izvedbi, u trajanju od najviše 30 minuta, koje će se održati na četiri lokacije u Zagrebu.

Prvi Plan za bijeg proveo se u listopadu 2014.godine,a njegove pokretačice su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić koje ističu kako je drugi ciklus malih radiofonijskih izvedbi nastavak pustolovine koju su započeli predstavomHoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje).Radi se o hodanju po rubu radija i teatra, ovdje u zadatosti kratke forme pozvani umjetnici na temu bijega istražuju moguća područja borbe zvuka i izvedbe.

Drugi Plan za bijeg otvorit će se 30.listopada u 19 sati  prezentacijom studentskih radova „Mijene srca“, nastalih u okviru radionice “Zvuk u službi  (re)konstrukcije sjećanja na Gornjem gradu” uorganizaciji Muzeja prekinutih veza. Ovogodišnji program podijeljen je u dvije cjeline. Tema prve cjeline, koja će se održati 30.listopada u 21 sat,  te 31. listopada u 20 sati, u Vili Arko na Gornjem gradu, donosi priče s dva otoka. „Svatko je imigrant“ je poezija i reportaža s otoka Lampeduze, u izvedbi Marije Škaričić, a druga priča s otoka Iža predstavljena je kroz svjetlosno-zvučnu instalaciju Ljubice Letinić i Lane Deban. Bijeg na prvi otok događa se 2011., a bijeg s drugog otoka zbiva se 1956.

Druga cjelina govori o figuri Nikole Tesle koja je inspirirala autore i čija širina misli zaokružuje obje izvedbe. Tako će autorski projekt „T’N’T“Maje Sviben, Vedrana Peternela, Nore Krstulović, publika moći pogledati 7. i 8. studenog u 11 sati u prostoru Tehničkog muzeja. Program Drugog Plana za bijeg završit će u Zvjezdarnici Zagreb dvjema izvedbama autorskog projekta „Art in science“ Filipa Šovagovića. Prva izvedba predviđena je za 17.30, a druga u 18.30 sati.

Detaljniji program možete pronaći na Facebook eventu Drugog plana za bijeg.

Ulaz na sva događanja, osim “Mijena srca”, je 20 kn. Sav prihod ide za hranu i toplu odjeću izbjeglicama i onima koji bdiju nad njima. Također, organizatori pozivaju publiku da donese „po jedne dječje čarapice ili štramplice ili kapu, rukavice, šal…onoliko koliko stane u džep vašeg kaputa na putu do naših izvedbi. Sve će putem humanitarne inicijative Are you Syrious biti podijeljeno djeci i bebama koja pri temperaturama blizu 0 stupnjeva Celzijusa noće na otvorenom, na poljima i u šumama, zapeli u labirintima naših neodgovornih politika.“

Drugi Plan za bijeg ostvaren je u produkciji Multimedijalne kolibe te suradnji s umjetničkim kolektivom „Skroz“, Zvjezdarnicom Zagreb, Muzejem prekinutih veza, Tehničkim muzejem , Hrvatskim centrom ITI i Are you Syrious, a uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Autori Drugog Plana za bijeg pamte godinu u kojoj je nestala Marina Viculin (1957.-2015.) i godinu u kojoj obilježavamo 90-i rođendan Zvonimira Bajsića (1925.-1987.)